Šta je SKY aplikacija – omiljena alatka kriminalaca?

Policijski službenici, visoko pozicionirani pripadnici narkokartela, osumnjičeni za organizovanje prostitucije samo su neki od slučajeva zbog kojih je SKY aplikacija nezaobilazna tema prethodne dve godine.

Šta je SKY aplikacija – omiljena alatka kriminalaca?
Ilustrativna fotografija

Aplikaciju zbog koje je osim u Crnoj Gori i Srbiji i zemljama Europske unije uhapšeno više osoba, osnovao je Jean-François Eap, kao Sky ECC u Kanadi. Zamišljena je kao komunikaciona mreža i provajder usluga.

Promovisana je kao „najsigurnija platforma za razmenu poruka koju možete koristiti“.

Osnivač je bio toliko siguran u svoj proizvod da je davao nagradu od četiri miliona dolara svakome ko može razbiti enkripciju u roku od 90 dana.

Cena godišnje licence za korištenje Sky ECC aplikacije iznosi 2.200 eura.

FOTO: Slobodna Evropa

Prvobitno je namenjena za BlackBerry telefone, a kasnije su modifikovani i Nokia, Google, te pojedine serije Appleovih telefona.

Telefoni koje je isporučivala ova kompanija imali su onemogućene upotrebe kamere, mikrofona i GPS-a.

Ako mreža nije dostupna, poruka bi se na serverima Sky aplikacije čuvala do 48 sati, a zatim bi se obrisala.

Aplikacija se na uređajima „maskira“ kao digitron.

Kreatori aplikacije su osmislili i lažne šifre. One se koriste kada neko korisnika prisili da otključa aplikaciju. Nakon unosa te šifre, aplikacija i svi podaci na njoj se automatski brišu. U ovom slučaju kompanija bude obaveštena da je uređaj ugrožen. Sky ECC nije jedina aplikacija ovog tipa, ali je najraširenija i najviše se koristila. Tehnologija za izradu i upotrebu Sky ECC aplikacije nije ilegalna, ali je služila za sve vrste ilegalnih aktivnosti.

FOTO: Slobodna Evropa

Holandska i belgijska policija su prve sprovele akcije protiv korisnika i dobavljača Sky aplikacije.. Tokom racija u Holandiji uništeni su serveri Sky ECC i na 75 lokacija uhapšeno više od 30 ljudi.

Na 11 lokacija u Belgiji uhapšeno je 200 osumnjičenih. Među njima su bili i advokati. U racijama u dve zemlje je zaplenjeno 1,2 miliona eura u gotovini, dijamanti, nakit, luksuzna vozila, 14 komada oružja i policijske uniforme.

Belgijski tužioci su prvobitno odbili da potvrde ili demantuju da je Sky ECC otkriven. Naknadno su na konferenciji za novinare potvrdili da je policija dobila podatake sa navodno sigurnih poruka sa mreže. Eric Van Duyse, portparol belgijskog federalnog tužilaštva, opisao je operaciju kao „najveću policijsku istragu ikada sprovedenu u zemlji“.

Belgijska policija saopštila je da je preduzela akciju nakon što su kriminalne grupe sve više koristile kriptofone.

Oko 185 šifrovanih telefona pronađeno je tokom policijskih operacija širom zemlje, od kojih su mnogi bili opremljeni softverom za šifrovanje Sky ECC. Operacija protiv Sky ECC-a dobila je zeleno svetlo od belgijskih tužilaca prošle godine, nakon dve i po godine planiranja. Tokom prve faze, policija je presrela šifrovane komunikacije iz Sky ECC mreže, dok su stručnjaci pokušali da ih dešifruju. U drugoj fazi istrage, koja je trajala tri nedelje, policija je očitavala podatke „uživo“ poslate preko Sky ECC mreže.

FOTO: Slobodna Evropa

INTERNACIONALNA SARADNJA

Dešifrovanje poruka sa ove aplikacije zahtevalo je široku međunarodnu saradnju.

Policija je zaplenila i pregledala „stotine miliona“ poruka sa Sky ECC telefona u skladištu podataka kao deo svoje operacije protiv distribucije narkotika.

Prema belgijskim tužiocima, postoji više od 70.000 Sky ECC uređaja aktivnih širom sveta, uglavnom u Evropi, Severnoj Americi, Centralnoj Americi, posebno u Kolumbiji i na Bliskom istoku. Sky ECC je u saopštenju naveo da su tvrdnje holandskih i belgijskih vlasti o tome da su hakovale njihov zaštićeni sistem lažne, te da je usluga Sky ECC obnovljena nakon prekida rada.

Kompanija je saopštila da su je njeni distributeri upozorili da je lažna aplikacija za krađu identiteta, pod nazivom Sky ECC, učitana u telefone, koji oni nisu označili kao sigurne za korištenje, i prodata preko neovlaštenih kanala.

Dana 12. marta 2021., Ministarstvo pravde u San Dijegu, Kalifornija, podiglo je optužnicu protiv izvršnog direktora Sky Globala, Jean-François Eapa, i bivšeg distributera, Thomasa Herdmana.

Optuženi su za „zaveru radi kršenja saveznog Zakona o organizacijama pod uticajem reketaša i korumpiranih organizacija (RICO)“, a izdati su i nalozi za hapšenje.

U optužnici se navodi da su uređaji Sky Globala „posebno dizajnirani da spreče policiju da aktivno nadgleda komunikaciju između članova transnacionalnih kriminalnih organizacija uključenih u trgovinu drogom i pranje novca“.

Kao odgovor, Jean-François Eap je objavio saopštenje u kojem su optužbe označene kao lažne, rekavši da su on i njegova kompanija „na meti“, jer su „izgradili alate za zaštitu temeljnog prava na privatnost“.

U martu 2021. kompanija je prekinula poslovanje nakon što ju je BlackBerry prekinuo s uslugama Unified Endpoint Managera. Unified Endpoint Management je omogućavao upravljanje, osiguravanje i implementiranje korporativnih resursa i aplikacije na bilo kojem uređaju s jedne konzole.

Aplikacija FBI-ja kao klopka za kriminalce širom sveta

Web stranicu zaplenio je FBI.

Slobodna Evropa