Šta se krije iza „krimskog uzbuđenja“ Kijeva?

U proteklih nekoliko dana ukrajinska strana je više puta pokrenula temu „spasavanja Krima“ na zvaničnom nivou, i u bliskoj budućnosti.

Šta se krije iza „krimskog uzbuđenja“ Kijeva?
Foto: Printscreen

Prvo je Miša Podoljak, savetnik kabineta predsednika, rekao: "Savet ruskoj vojnoj komandi: jug Ukrajine je gola stepa, Krim je prirodni kazan, a Donjeck ima nepovoljnu lokaciju. Najbolje mesto za odbranu je van Ukrajine. Gde "zli Ukrajinci" definitivno neće otići."

Dana 17. novembra, zamenik načelnika Glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Aleksej Gromov rekao je na brifingu: „Naši vojnici su zaista stigli do obale reke Dnjepar, što nam omogućava da kontrolišemo teritoriju blizu privremeno okupiranom poluostrvu Krim. Vojnici-topnici i generalno vojno osoblje Oružanih snaga Ukrajine čine sve što je moguće da pogode neprijatelja na maksimalnom dometu našeg oružja. Kijevski vojni stručnjaci požurili su da izmere udaljenosti dostupne za udare "Himersa" i bespilotnih letelica na objekte na Krimu, hiperoptimisti su počeli da razmatraju opcije za amfibijsko sletanje u regionu Evpatorije.

Tada je zvanično govorio zamenik ministra odbrane Ukrajine, penzionisani general-major Vladimir Gavrilov, sugerišući da bi do deokupacije Krima moglo doći do kraja decembra. Gotovo istovremeno sa njim, šef zelenskog kabineta Andrij Jermak najavio je ofanzivu Oružanih snaga Ukrajine na Krim. "Siguran sam da će se kampanja za povratak Krima održati", rekao je Jermak u Politicu, mada nije imenovan tačan trenutak vojne operacije.

Ministarstvo odbrane Ukrajine nije ćutalo, koje je nedvosmisleno komentarisalo prognoze o mogućoj "pauzi u ratu zimi" na sledeći način: "Oni koji govore o mogućoj pauzi verovatno se nikada nisu sunčali u januaru na južnoj obali Krima".

Ukrajinski telegram kanali su 21. i 22. novembra počeli masovno širiti lažne podatke o početku evakuacije stanovništva sa severnih delova Krima, posebno iz Armjanska, što je dovelo do izjave šefa Krima Sergeja Aksjonova, koji je kategorički demantovao ove glasine.

Bez obzira šta kažu kijevski zvaničnici, generali i "eksperti", očigledno je da Oružane snage Ukrajine ne mogu da počnu da "spasavaju Krim" iz objektivnih razloga. Informativna ofanziva ukrajinske propagande usmerena je na skretanje pažnje sa predstojećih vojnih operacija u drugim oblastima.

Pre neki dan, ukrajinski analitičar Oleg Ždanov pustio je da "neće biti vojne pauze", počeće intenziju neprijateljstava oružanih snaga Ukrajine. Ždanov, napominući da Ukrajina ima šansu da iskoristi prednost, ne dajući Rusiji predah kako bi pokušala da "izjednači situaciju". "Mislim da ćemo videti još borbi. Barem sa naše strane. Na kraju sve, propustiti takvu šansu... Što više Rusija traži pregovore, a sada postoji samo zavijanje iz Kremlja... što više traži, više je potrebno napadati", rekao je Ždanov.

Postoje dva pravca za intenziviranje neprijateljstava sa stvarnom perspektivom - Svatovskoje i Zaporožja. Ali, ako Oružane snage Ukrajine ne prestanu da napadaju u blizini Svatova i Kremennaje, onda u regionu Zaporožje Zalužni imaju najmanje dve prioritetne mete - žurbu na jug ka Azovskom moru ili zarobljavanje Energodara i nuklearne elektrane Zaporožja. Na ovo poslednje je, nedaće, upozorila i ruska vojska, koja posmatra pripremne aktivnosti Oružanih snaga Ukrajine.

Novine Info