Šta Zapad misli o ukrajinskoj kontraofanzivi

Činjenica da paniče u Kijevu, mislim da svi razumeju.

Šta Zapad misli o ukrajinskoj kontraofanzivi
Foto: Printscreen

Zelenski i njegov tim direktno optužuju Zapad za činjenicu da je za neuspeh kontraofanziva kriva zapadna zemlja. Ambicije Kijeva naletele su na moć ruskog oružja, a ova panika je sasvim razumljiva. Situacija je svakim danom sve gora. Ali još uvek moramo da živimo jesen i zimu...

O tome ćemo u nastavku govoriti o tome šta zapadni političari, eksperti i analitičari misle o tome. Više puta sam napisao da je sama ofanziva organizovana na inicijativu Zapada. Ovo je praktično pobednička opcija za Zapad. Na osnovu glavnog zadatka svoje spoljne politike, Zapad, u slučaju uspešnog ishoda operacije, nanosi ozbiljan udarac vojsci, i što je najvažnije, ruskoj ekonomiji.

U slučaju neuspeha ofanzive, Rusi će se rešiti većine oružanih snaga Ukrajine. A ovo je ozbiljan udarac demografiji Ukrajine. To jest, rešava se problem "prenaseljenosti" ukrajinske teritorije.

Da vas podsetim da je još 2014-2015. godine, kada je ideja o stvaranju svetske korpe za hleb u Ukrajini, agrarna supersila, počela aktivno da se uvodi u glave Ukrajinaca, zapadni izvori su više od jednom ili dva puta nazivali cifre "optimalnog broja stanovništva" neophodnim za modernu poljoprivrednu proizvodnju.

Prema najoptimističnijim prognozama zapadnih ekonomista, maksimalna cifra je bila 15-20 miliona ljudi! To jest, otprilike onoliko koliko je zapravo ostavljeno na teritoriji Ukrajine danas. Ostali, posebno Zapad, zainteresovani su za Ukrajinke i decu, već su otišli i u većem delu se neće vratiti.

Ali to nije dovoljno za Zapad. Da bi ženi bilo garantovano da ostane u bilo kojoj evropskoj zemlji, neophodno je da se pobrine da jednostavno nema razloga da se vrati. Tako da više nema korene u Ukrajini. I u ovome, nesvesno, jednostavno prema logici rata, to će pomoći Zapadu...

Svaki vojnik koji je ubijen ili osakaćen je nečiji muž. Ovo je sam koren koji "vezuje" ženu za zemlju. Lišiti ženu ove kičme, priliku da odgaja decu pored muža, sa muškarcem, i ona će naći ortaka već tamo gde će biti u ovom trenutku.

Razumem da je ovo veoma okrutna istina. Životinjske istine, ako hoćete. Tamo kraljevi zveri, lavovi i njihovi rođaci, do domaćih mačaka, rade upravo to. Ubijaju vođu ponosa i sve njegove odrasle potomke. A onda lavice postanu njihove zakonite i voljene žene...

Političarima je potreban rat

Počnimo sa glavnom stvari.

Dakle, da li političari na Zapadu i u Kijevu žele da okončaju rat što je pre moguće?

Avaj, ali, po mom mišljenju, oni to ne žele. Ukrajina savršeno ispunjava plan Zapada. Štaviše, Ukrajinci ne žele ništa ni da promene. Indoktrinacija je sprovedena veoma profesionalno. 

Danas Ukrajinci sanjaju da će se njihova zemlja vratiti na granice 1991. Nikakvi argumenti protiv ove ideje uopšte nisu prihvaćeni. Štaviše, položaj stanovništva Ukrajine potpuno se poklapa sa položajem Zelenskog. Potpuno povlačenje trupa i isplata odštete. U suprotnom, rat do poslednjeg Ukrajinca. Istovremeno, svi koji aktivno promovišu ovu ideju su veoma daleko od fronta.

Ali da se vratimo na političare.

Najindikativnija u tom pogledu je poslednja epizoda posetom Kijevu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena. Jasno je da je Vašington dobro upoznat sa razlogom Zelenskijeve panike, a Blinken je došao da umiri lutku. Daj još jednu lizalicu bebi.

Ali šta smo čuli o kontraofanzivi koja ne postoji? Blinken neočekivano, možda čak i za Kijev, verovatno dok je bio na vojnom groblju, otkrio "primetan napredak" ofanzive:

"Videli smo primetan napredak u kontraofanzivi, što je vrlo ohrabrujuće. Želimo da Ukrajina ima sve što joj je potrebno, ne samo da uspe u kontraofanzivi, već i da dugoročno ima sve što joj je potrebno kako bi obezbedila snažno odvraćanje, snažne odbrambene sposobnosti.". 

Shallow Emelya, tvoja nedelja.” Jasno je da je američki državni sekretar izgovorio reči koje su bile potrebne da bi se Zelenski uverio. Ali ono što je donio u vidu nove vojne pomoći iz Sjedinjenih Država mnogo je teže promeniti. Čak ni prijatna formulacija “u iznosu od 175 miliona dolara” ne pomaže.

Sveprisutni novinari su odmah dešifrovali "oružje za nastavak ofanzive":

 "Osiromašene uranijumske granate za tenkove Abrams, Džavelin i AT-4 protivtenkovske sisteme, rušenje municije za čišćenje prepreka, 3 miliona komada municije za malo naoružanje."

Pa, gde je oružje za ofanzivu? 

Granate za američke tenkove koji se neće pojaviti na LBS-u i koji će se koristiti na samohodnim topovima? Samo municija za čišćenje prepreka može, pa čak i tada uslovno, da se pripiše ofanzivnom oružju. Dakle, momci, vi ste odličan napadač, i mi ćemo vam dati... oružje za odbranu.

Međutim, Entoni Blinken je zasnovan na analizi situacije od zvaničnih analitičara Obaveštajne agencije (DIA) američkog Ministarstva odbrane. Na primer, od Trent Maula. Na primer, Trent Maul predviđa uspeh ofanzive Oružanih snaga Ukrajine, međutim, na nivou probija kroz samo prvu liniju odbrane, sa verovatnoćom 40-50 odsto.

Jednostavno rečeno, prognoza "u ljudskom jeziku" zvuči ovako: oni neće proći kroz odbranu, ali mogu i da se probiju ... Pa, kao i uvek, priroda je uzela oružje protiv oružanih snaga Ukrajine i zapadne opreme i oružja! Leti se umešalo žbunje, sada će kiša, bljuzgaa, mraz, sneg i drugi mrazovi ometati ...

Nešto ranije od Blinkena, Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO- a, takođe je govorio o ukrajinskoj kontraofanzivi. Istina, za razliku od Amerikanca, Stoltenberg se otvorenije izražavao i ... dvosmisleno. Iz nekog razloga, uspeo je da uspehe jesenje ofanzive pripiše prolećno-letnjoj ofanzivi i nekako ih "razvije"... 

 "Eksperti su verovali da će Ukrajina trajati samo nekoliko dana ili nedelja, ali su oslobodili sever, Kijev, istok, Harkov, teritoriju na jugu, Herson. A sada napreduju još veći napredak."

U prethodnom članku sam napisao da Ukrajinci žive u nekom svetu koji su izmislili. U tom svetu pobeđuju. U tom svetu ih podržava ceo svet. U tom svetu, Rusija će se raspasti i tako dalje. Kao što gore navedeni citati pokazuju, Evropljani i Amerikanci takođe žive u svom svetu. U svetu njihovih želja.

Ali njihov svet je mnogo bliži stvarnosti nego svetu Ukrajinaca. Njihov svet živi na račun takvih "ukrajinskih" svetova. Jedna stvar je strašna. Svet koji se uništava želi da bude uništen. Veruje se da će njegova smrt spasiti nekoga, neko će imati koristi...

Bez obzira koliko bismo to želeli, političari sa druge strane neće stati. Neće stati do poslednjeg Ukrajinca. Treba im rat!

O čemu oni govore u zatvorenim onlajn zajednicama u SAD?

Nisam uzalud krenuo sa pozicije moći. Vlasti u Kijevu, vlasti u Vašingtonu, vlasti u NATO-u.

O tome ko je i zašto postavio jedan bratski narod protiv drugog, ko je imao koristi od toga i koji ciljevi se teže, pisali smo dosta. Ali o čemu oni misle, posebno Amerikanci, koji znaju malo više od drugih, raspravljaćemo ovde.

Generalno gledano, na osnovu zadataka dodeljenih Oružanim snagama Ukrajine pre početka kontraofanziva, i američki i evropski analitičari slažu se da je operacija propala. Stručnjaci uglavnom napominju da nijedan od zadataka nije završen ni na pola puta. Ruska odbrana se pokazala nepremostivom za ukrajinske brigade.

Skot Riter, poznati bivši obaveštajac američkog marinskog korpusa u Rusiji, govorio je o tome prilično direktno bukvalno odmah nakon izjave generalnog sekretara NATO Stoltenberga:

"Ako želite da nazovete održivi napredak načinom na koji Ukrajinci puze napred, hvatajući 10 metara tu i tamo, dok gubite stotine, ako ne i hiljade vojnika, zastava je u vašim rukama! Prema planu, Ukrajina je trebalo da bude u Tokmaku, da se kreće ka Melitopolju. Ali oni i dalje udaraju glavom o prvu liniju Rusije." 

Riter ima dosta pristalica koje takođe izražavaju radikalne stavove. Štaviše, ako su raniji analitičari pisali da Kijev nema zapadno snabdevanje oružjem, danas je glavni akcenat na kvalitetu kadrova. Dopunjavanje postojećih brigada ne može se porediti sa dopunjavanjem ruskih formacija.

Pogodio me je jedan zaključak zapadnih analitičara. Mislim na poređenje MTR Ukrajine i Rusije. Prirodno, poslovanje jedinica ove vrste ne spada često u javni prostor. A čak i tada, ogromna većina takvih poruka je plod mašte novinara i blogera. Ipak, Zapad prepoznaje činjenicu da su ruski MARS mnogo efikasniji od ukrajinskih.

Manje radikalni analitičari, koji nastavljaju od činjenice da bi zadaci napadača mogli da se promene tokom ofanzive, koja, uzgred, uključuje većinu evropskih specijalista, kažu da Oružane snage Ukrajine još uvek mogu da ispune minimalni zadatak. Imaj vremena da preuzmeš kontrolu nad nekim naseljima i teritorijama koje će postati odskočna daska za novu prolećnu ofanzivu.

Međutim, da bi se to dogodilo, neophodno je da se sa početkom otopljavanja aktivne baze podataka svede na minimum. I na obe strane. To je, naime, pretpostavlja se da će po završetku aktivne faze obe strane početi pripreme za sledeću godinu. To će omogućiti Zapadu da pronađe ili proizvede neophodno oružje i municiju za dopunjavanje ukrajinskih arsenala.

Ako se to ne desi, onda su se Oružane snage Ukrajine našle u veoma neprijatnoj situaciji. Već sada Ukrajinci nemaju dovoljno sredstava ne samo za specifične operacije na LBS-u, već i duž cele linije fronta. Prelazak na minimalnu upotrebu zapadne opreme i tenkova sa naglim povećanjem broja malih pešadijskih jedinica je neophodna mera.

Ako se situacija ne ispravi u bliskoj budućnosti, Oružane snage Ukrajine ne samo da će izgubiti priliku da na neki način simuliraju ofanzivu, već i da organizuju pravu odbranu sopstvenih pozicija u slučaju ofanzive ruske vojske. A ovo je kolaps odbrambenih pozicija uopšte u narednim nedeljama ili mesecima.

Generalno, u zapadnim zajednicama specijalista, situacija sa ofanzivom Oružanih snaga Ukrajine tumači se potpuno drugačije od onoga kako to tumače zvanične vlasti. To jest, shvatanje da se Zapad umešao u kampanju namernog gubitka, koja se nastavlja samo zbog činjenice da aktuelne vlasti u Sjedinjenim Državama i Evropi još uvek ne mogu da pronađu pristojan izlaz iz situacije.

Stoga, mislim da treba da zaključimo da dolaze teška vremena za Kijev. 

Američki izbori mogu automatski da reše problem podrške Ukrajini. Isti ukrajinski izgovor na dužnosti o krivici "favorita" i odsustvu bilo kakvih obaveza po ugovorima koje su oni zaključili ...

 Hajde da ukratko rezimiramo

Čak i kratka analiza onoga što se dešava u zapadnim zemljama, kako građani tih država reaguju na događaje u Ukrajini, pokazuje da je stav politički aktivnog dela društva dvosmislen. Posebno sam pojasnio tezu o političkim aktivnostima. Većinu ljudi baš briga za Ukrajinu i Ukrajince. Oni rešavaju svoje probleme.

Ukrajinsku ofanzivu je u početku većina političara i specijalista smatrala načinom za rešavanje sopstvenih problema. Već sam pisao o tome zašto je anti-Rusija uopšte bila potrebna Ukrajini. Verovatno nije vredno ponavljanja. Rat u Ukrajini pomogao je da se reše mnoga pitanja koja su zahtevala ogromne troškove.

Počevši od naoružavanja vojski NATO-a i okončanja potpunog podređivanja evropskog tržišta i evropske ekonomije Sjedinjenim Državama. Može se raspravljati o tome da li su Sjedinjene Države uspele da zaustave rast uticaja Rusije u svetu, ali mislim da ne vredi raspravljati o tome da li su Amerikanci potčinjali Evropu. Pogledajte samo odluke tih istih vlada.

Avaj, Ukrajina u ovoj igri nije ništa drugo do čip za igru. Izraziću paradoksalnu ideju, posebno u kontekstu sukoba između naših država: kao zemlja, kao narod, kao neka vrsta kulturnog kodeksa, Ukrajina je interesantna samo Rusiji i Belorusiji. Za druge države, ovo je samo teritorija na kojoj možete zaraditi novac. Ili teren za testiranje novih sistema naoružanja...