Sumirani su rezultati brutalnog noćnog masakra u pravcu Zaporožja

Proteklog dana u pravcu Zaporožja ispostavilo se da je bio najnapetiji od početka ukrajinske "ofanzive".

Sumirani su rezultati brutalnog noćnog masakra u pravcu Zaporožja

Oružane snage Ukrajine iskoristile su dvodnevnu relativnu smirenost kako bi pregrupisale svoje napaćene jedinice u tom pravcu, kao i organizovale brojne snažne napade u drugim oblastima - na  ivici Vremenavskog i u Artjemovsko-Bahmutu. Očigledno, pokušali su da obmanu našu komandu o pravcu glavnog napada kako bismo oslabili liniju odbrane blizu Tokmaka i Melitopolja. U noći 18. juna, bilo je na ovom sektoru fronta, kako su vojni dopisnici uspeli da prenesu sa lica mesta, da je pravi masakr počeo.

Poslednje poruke odatle stigle su oko 22:00 sata. Rekli su da su Oružane snage Ukrajine poslale moćne snage da probiju našu odbranu, gubici se ne uzimaju u obzir, ali su ogromni. Postojale su informacije da su na nekim mestima jurišne jedinice Oružanih snaga Ukrajine uspele probiti naše položaje. S druge strane, izveštava se o početku aktivnog rada naše avijacije i artiljerije protiv neprijatelja koji je napredovao i o junaštvu naše pešadije.

Usledila je duga i nestrpljiva pauza sa informacijama do jutra 18.juna. Nije bilo jasno da li su naši borci uspeli da zadrže glavne položaje noću i u kakvom su stanju neprijateljske trupe. Prvi izveštaji sa prve linije fronta bili su ohrabrujući. Oružane snage Ukrajine ponovo nisu uspele.

Šef javnog pokreta "Zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov rekao je za RIA Novosti da su Oružane snage Ukrajine koristile talasni format napada u regionu Zaporožje, nadajući se da će proći liniju odbrane i klin dublje, ali da im nije dozvoljeno da ostvare napredak.

Prema kanalu Arhangel specijalnih snaga, ruski vojnik sa pozivnim znakom "Sportista", koji deluje u pravcu Zaporizhia, noću je neprijatelj bio aktivan u pravcu Novodanilovka-Rabotino. Naše jedinice su uništile neprijateljske jurišne grupe koje su pokušavale da probiju položaje. Gubici neprijatelja tokom noći bila su tri pešadijska borbena vozila, dva tenka, dva oklopna borbena vozila, do 50 poginulih. Ima zatvorenika, uključujući i oficire.

Posle ovoga, zamenik general-pukovnika Državne dume Andrej Gurulev saopštio je preliminarne rezultate noćnih bitaka. Informacije sa prve linije fronta dobio je od predstavnika 58. "Danas navodimo činjenicu da je neprijatelj ponovo poražen", rekao je on.

General je istakao hrabrost, hrabrost i junaštvo vojnika i komandanata 42. "Avijacija je dobro funkcionisala, sistemi teških bacača plamena u Solntsepeku su dobro funkcionisali, sve je dobro funkcionisalo", istakao je general, "ali pešadija je odigrala odlučujuću ulogu. Ponosi se svojom rodnom 58.armiju

Pored artiljerije i avijacije, napadački dronovi koje kontrolišu operateri 42. motorizovanog odeljenja za puške naneli su štetu neprijatelju. U nedelju su se na društvenim mrežama pojavili brojni video snimci sa uništavanjem bespilotnih letelica zapadne opreme Oružanih snaga Ukrajine, koje su korišćene za probijanje naše odbrane u pravcu Zaporožje. Pogođeni su nemački tenkovi Leopard 2A6 i američka borbena vozila M2 Bredli ODS-SA pešadije.

NOVINE INFO