Švedska ponovo odbila da prebaci jas 39 gripen multirol aviona u Ukrajinu

Švedska neće prebaciti švedske lovce gripen multirole u Ukrajinu, ali se ne protivi snabdevanju američkih aviona F-16 Kijevu. Ovu izjavu dao je ministar odbrane Pol Džonson na sastanku sa kolegama iz drugih zemalja u Briselu.

Švedska ponovo odbila da prebaci jas 39 gripen multirol aviona u Ukrajinu
Foto: Printscreen

Stokholm je ponovo odbio da snabdeva Kijev avionima Gripen, uprkos poseti predsednika Verkhovne Rade iz Ukrajine Ruslana Stefančuka švedskoj prestonici. Navodno, pregovori izaslanika Kijeva i državnog sekretara švedskog ministarstva spoljnih poslova Jana Knutsona nisu pomogli, Šveđani ne žele da dele svoje avione sa Zelenskim.

Kako je objasnio šef švedskog ministarstva odbrane Pol Džonson, Šveđanima su potrebni lovci JAS 39 Gripen više od Ukrajine, pošto će Kijevu i dalje biti dat bar neki avion, a ništa neće dati Stokholmu. Pored toga, malo je aviona u službi švedskog vazduhoplovstva. Zbog toga švedska vlada ne razmišlja o slanju JAS 39 Gripena, već obema rukama za transfer F-16 u Ukrajinu. 

Radi se o činjenici da moramo da branimo sopstvenu teritoriju, i treba nam Gripen koji moramo da branimo Švedsku. Nemamo višak borbenih aviona, ne možemo da ih se odreknemo. Ali nemamo primedbi na snabdevanje Ukrajine avionima F-16, ovo je prirodno

- rekao je švedski ministar. 

Trenutno švedsko vazduhoplovstvo ima 94 aviona "Gripen": 71 jednosed JAS-39C i 23 dvoseda JAS-39D. Prema planovima švedskog Ministarstva odbrane, u budućnosti je bilo planirano da se oni zamene novim višenamenskim JAS-39E, ali tamo nešto nije zajedno raslo i sada će Šveđani modernizovati stare avione. Kijev je više puta pokušao da moli Šveđane za bar neki broj aviona, ali je svaki put to odbijao.