ŠVEDSKI PREMIJER NE GUBI NADU: Erdogan nam nije „zatvorio vrata“ po pitanju članstva u NATO

ŠVEDSKA se nada povratku na radni dijalog sa turskom stranom po pitanju članstva u NATO-u, izjavio je švedski premijer Ulf Kristerson nakon pogoršanja odnosa između Stokholma i Ankare.

ŠVEDSKI PREMIJER NE GUBI NADU: Erdogan nam nije „zatvorio vrata“ po pitanju članstva u NATO
Foto: Tanjug/TT News Agency via AP

- Želim da se ponovo vratim na radni dijalog... Želim da pozovem na smirenost u ovom procesu. Švedska, Finska i Turska su zaključile trilateralni sporazum. Sve ide dobro. Ali jasno je da nam se ne sviđa sve isto - rekao je Kristerson na konferenciji za štampu.

Premijer je dodao da ne smara da je predsednik Turske „zatvorio vrata“ po pitanju članstva zemlje u NATO-u.

Odnosi između Švedske i Turske pogoršali su se nakon što je lider danske krajnje desničarske partije „Hard lajn“ Rasmus Paludan spalio kuran. Nakon toga, turski predsednik Tajip Erdogan rekao je da Švedska ne treba da računa na tursku podršku za članstvo u NATO-u.

Kristerson je ranije osudio paljenje kurana, nazvavši to neprihvatljivim činom nepoštovanja, ali je napomenuo da zakon nije prekršen.

Finska i Švedska su u svetlu dešavanja u Ukrajini 18. maja prošle godine predale generalnom sekretaru NATO zahtev za ulazak u Alijansu.

Ankara je prvo blokirala početak razmatranja ovih prijava, ali su 29. juna Turska, Švedska i Finska potpisale trilateralni bezbednosni memorandum koji uzima u obzir sve zabrinutosti Ankare.

Novine Info/Sputnik