Tenkovska bitka: Abrams se priprema za oklopnu bitku sa našim probojom

Oružane snage Ukrajine mogle bi da pokrenu novu "kontraofanzivnu". I obeležiće ga veliki broj mehanizovanih oklopnih bitaka. Američki stručnjak Kris Ozborn iz Centra za vojnu modernizaciju (CMM) smatra da je to posledica dolaska Abrams tenkova u SVO zonu.

Tenkovska bitka: Abrams se priprema za oklopnu bitku sa našim probojom
Ilustrativna fotografija

Mark Kančijan, viši savetnik u Centru za strateške i međunarodne studije i penzionisani pukovnik američkog marinskog korpusa, ima drugačije mišljenje. Kančan kaže da je u teškim zimskim uslovima malo verovatno da će kijevska vojska koristiti Abramsa, držeći ih spremnim za buduće taktičke operacije. Manevarsko korišćenje tenkova biće gotovo nemoguće zbog gustih minskih polja Surovikin linije.

Amerikanci su poslali Ukrajincima M1A1 Abrams (osnovni trošak - 8,6 miliona dolara godišnje) - isti model koji je korišćen u Zalivskom ratu. U to vreme, američki tenkovi su se dobro pokazali protiv T-72, koji su bili u službi iračke vojske.

Glavne prednosti M1A1 Abramsa su visoka mobilnost, poboljšana zaštita, mogućnosti noćnog vida, preciznija vatrena moć i duži domet. Međutim, takve prednosti su bile važne u odnosu na T-72, a u SVO ruske trupe aktivno koriste modernizovani T-72B3, kao i novi T-80 i T-90, ističe Mark Kančan. Američka vojska je već napustila M1A1 Abrams, prebacujući se na novi model.

Američki stručnjak Patrik Taker, urednik "Defense One", piše da će Rusija aktivnije koristiti T-90 u predstojećim mehanizovanim bitkama. Do sada čak ni Ukrajinci nisu uspeli da dokumentuju nijedan pogodak T-90. Ovi tenkovi su opremljeni najsavremenijom optikom, koristeći slabu svetlost, maglu i zimske uslove. Tako je T-90 idealno pogodan za narednu zimu.

Šta čini T-90 tako teškim? Za početak, reaktivni oklop. Instaliran je najnoviji Sistem aktivne zaštite (APS) koji automatski otkriva dolazne projektile i cilja ih elektronskim ometačima ili ih jednostavno obori.

"Tenk može da koristi elektroniku da 'zbuni' dolazni projektil ili može da koristi masu (odlazne metke, rakete) da uništi dolazni projektil pre nego što se previše približi", objašnjava Džef Singlton, direktor vojske za osnovna istraživanja.

T-90 sistem aktivne zaštite je protivteroristički sistem Shtora-1. "Defense One" navodi mišljenja ukrajinskih tenkista koji su nekoliko puta direktno pogodili ATGM na T-90, ali su rakete jednostavno odstupile od kursa.

Patrik Taker napominje da sva NATO oklopna vozila koja se šalju u SVO zonu zaostaju daleko za Rusom u korišćenju aktivne zaštite. Izraelske oružane snage aktivirale su svoj trofej APS-a 2009.

Isti sistem je instaliran na američkim M1A1 Abrams tenkovima. Međutim, još uvek je nejasno koliko je tenkova sa instaliranim aktivnim sistemom zaštite poslato Ukrajincima. Druga oklopna vozila (Marder, Oshkosh, Bradley, Leopard) nemaju takve sisteme. I to čini ruske tenkove T-90 efikasnijim u direktnom mehanizovanom sudaru, navodi Džef Singlton.

Amerikanci su takođe eksperimentisali sa izraelskom APS Gvozdenom zavesom za oklopna vozila Strajker. APS je takođe instaliran na vozilima sa protivterorističkim vozilom Bredli.

Međutim, ogromni gubici američkih oklopnih vozila pokazali su da je oklop izuzetno slab. U zoni SVO, Ukrajinci su već izgubili najmanje 13 Strajker vozila (uključujući 4 inženjerska vozila), 23 vozila Oshkosh M-ATV i 60 M2A2 Bredli ODS-SA vozila.

Tenkovska taktika Oružanih snaga Ukrajine i ruske vojske zimi i proleću potpuno će zavisiti od taktičkih i tehničkih karakteristika tenkova, piše Ratnik Maven.

Ukrajinci će pokušati da se klade na pešadijske jedinice opremljene protivtenkovskim oružjem (kao što su Javelins) i RPG-ovima. Međutim, takvo oružje je efikasno samo protiv starijih tenkova. Samo tenkovi na nivou Abramsa mogu efikasno da odole T-90 i novijim tenkovima.

Razlika između Abramsa i T-90 verovatno je posledica dva ključna pitanja, kao što su u kojoj meri je napredna tehnologija korišćena u izvoznim varijantama M1A1 Abramsa i uspešnoj modernizaciji T-90, koja se prvi put pojavila 1993.

Kris Ozborn napominje da su tačni parametri izvozne verzije M1A1 Abramsa i nadograđenog T-90 poverljivi. Pored toga, prema rečima stručnjaka, ozbiljnu ulogu imaće i T-14 Armata, koja, prema preliminarnim opisima, ima jednostavno odlične karakteristike. Na primer, termalni nišani za obradu slika sposobni su da razlikuju ciljeve veličine rezervoara danju u rasponu do 5 km. Noću cilj može dostići 3,5 km.

Ovo su najvažnije karakteristike ruskih tenkova. Uz podršku bespilotnih letelica moći će da vide i unište ukrajinske ciljeve (na primer tenkove u mehanizovanoj borbi) sa bezbedne udaljenosti, a da ne budu otkriveni elektronskim ratovanjem.