Teolog otkriva zbog čega je ovako pokopan otac satanista, i upozorava na jednu stvar

Danas je na Novom groblju u Beogradu sahranjen mladić koji je pre nekoliko dana ubio svoja dva sina, a onda se zajedno sa suprugom bacio sa solitera u Novom Sadu. Ova priča potresla je srpsku javnost, a nemir je dodatno unela informacija da su roditelji nesrećnih mališana bili članovi sekte.

Teolog otkriva zbog čega je ovako pokopan otac satanista, i upozorava na jednu stvar
Masha Bandjur

Prvo što je danas upalo u oči našem reporteru koji je prisustvovao sahrani mladića jeste nedostatak bilo kakvih obeležja. Sahranjen bez krsta, sveštenika, opela ali i bilo kakve umrlice, bez imena i prezimena. Zašto je to tako za naš portal objašnjava teolog.

Da bi neko bio sahranjen sa pravoslavnim obeležjima mora najpre da bude kršten. Ne sme da bude samoubica, samoubice nemaju pravo na opelo. Moguć je kratki pomen samo u slučaju kad članovi porodice podnesu molbu crkvi i dokažu da je oduzeo život sebi u stanju duševnog rastrojstva. Crkva u tom slučaju može da odobri kratki pomen, a po blagoslovu nadležnog eparhijskog arhijereja sveštenik odlazi na pomen. On to ne može da učini bez blagoslova. Nkada su samoubice sahranjivane van groblja, u Kraljiveni Jugoslaviji su se čak samoubice sahranjivale kraj puta - navodi Hadži Marko Vujičić, pravoslavni teolog.

Prema njegovim rečima u ovom konkretnom slučaju i da su tražili to crkva ne bi odobrila jer postoji sumnja da je ubio svoju decu i bio član sekte.

- "A koji se odriče mene pred ljudima, toga ću se odreći pred anđelima Božijim" kaže Isus u Jevanjđelju po Luki - napominje Vujičić.

On upozorava građane da budu oprezni da se čuvaju sekti i njihovog delovanja, a to će najbolje učiniti ako vode računa s kim stupaju u kontakt kako u svakodnevnom životu tako i na internetu.

(MEDIJI)