„TO JE PRETNJA BEZBEDNOSTI“: Opasne izjave iz Estonije - Deportovaćemo sve one koji žele da dobiju rusko državljanstvo

ESTONSKA vlada traži način da iz zemlje deportuje ljude koji su dobili rusko državljanstvo, izjavila je premijerka Estonije Kaja Kalas.

„TO JE PRETNJA BEZBEDNOSTI“: Opasne izjave iz Estonije - Deportovaćemo sve one koji žele da dobiju rusko državljanstvo
Foto: Profimedia

Ministar unutrašnjih poslova Estonije Lauri Lanemets izjavio je početkom novembra da bi stanovnici te zemlje, koji su prihvatili rusko državljanstvo mogli da budu deportovani.

- Uveravam vas da šef Ministarstva unutrašnjih poslova zastupa zvaničan stav vlade, koji se zasniva na bezbednosti i opstanku Estonije, na osnovu zakona koje je usvojio parlament, uključujući i zakon o strancima - rekla je Kalas.

Prema njenim rečima, "Odeljenje policije i granične straže ima obavezu da ispita da li je usvajanje ruskog državljanstva izjava podrške terorizmu, kao i aktivnosti usmerene protiv Estonije i njenih saveznika".

- To je pretnja bezbednosti Estonije i veoma jasan signal koji ne možemo da ignorišemo - navela je Kalas.

Prema njenim rečima, pravni osnov za deportaciju je republički zakon o strancima.

- Oduzimanje boravišne dozvole i deportacija rezidenta zemlje vrši se u skladu sa članom 241. Zakona o strancima, kojim je zakonodavac potvrdio da se boravišna dozvola može oduzeti ako stranac predstavlja opasnost za javnog reda i nacionalne bezbednosti - ukazala je Kalas.