TREĆI SVETSKI RAT JE REALNA OPASNOST: Orban upozorio - Zapad šalje Ukrajini sve moderniju opremu

PREMIJER Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da je rat u Ukrajini "zabrinjavajući i opasan" i da nije preterivanje reći da postoji realna opasnost od svetskog rata.

TREĆI SVETSKI RAT JE REALNA OPASNOST: Orban upozorio - Zapad šalje Ukrajini sve moderniju opremu
Foto: Profimedia/Ilustracija

Orban je dodao da se "sve više i više odluka donosi o korišćenju novijih i jačih oružja", i da "Zapad šalje Ukrajini sve moderniju opremu", prenosi MTI.

- Dok, s jedne strane, može da zvuči kao preterivanje kada neki evropski i američki lideri kažu da, ako se sve ovako nastavi, može da dođe do trećeg svetskog rata, to je zaista realna opasnost - istakao je Orban.

Mađarski premijer je dodao da rat postaje sve više krvav i brutalan, ali da se broj evropskih zemalja i lidera koji podržavaju mir nije povećao. 

- U isto vreme, narod Evrope je počeo da više priča o prekidu vatre, mirovnim pregovorima, ali broj žrtava raste - dodao je on.

Orban je napomenuo da se predlog Budimpešte za rešavanje krize u Ukrajini odnosi na prekid vatre.

- Mađarski parlament usvojiće rezoluciju koja odražava našu poziciju, zahtevamo mir i prekid vatre - rekao je Orban.

On je dodao da se u mađarskom predlogu nije reč o tome kakav tip mirovnog sporazuma treba bude potpisan, već da je reč  isključivo o prekidu vatre.

- Obustava ratnih dejstava se mora postići. Ljudski životi ne smeju više biti izgubljeni. Jednom kada dođe do prekida vatre, stvaraju se šanse za mirovne pregovore - poručio je Orban.

Novine Info/Tanjug