Trese se Crna Gora, Đukanović izgovorio ono od čega svi strahuju!

Nakon hapšenje bivšeg specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića i bivšeg šefa sektora za borbu protiv organizovanog kriminala pri Upravi policije Zoran Lazović, političke strasti u Crnoj Gori dodatno su uzavrele, a ionako podeljeno društvo dodatno se podelilo nakon što je bivši predsednik Milo Đukanović dao intervju za Antenu M.

Trese se Crna Gora, Đukanović izgovorio ono od čega svi strahuju!
Ata images / printscreen

U intervju koji je zatresao političku scenu Crne Gore i izazvao brojne reakcije, ražalovani crnogorski diktator zapretio je krvom osvetom ukoliko bi se našao pod udarom novom režima, baš onako kako su se pred crnogorskim pravosuđem našli do juče nedodirljivi Katnić i Lazović.

- Živimo u jako zatrovanoj atmosferi. Atmosferi koja govori da će se ćeranija po Crnoj Gori nastaviti. Zašto na to upozoravam? Crnogorsko društvo je društvo osvetnika. Nije to karakteristično samo za albanske zajednice, za koje se uglavnom vezuje krvna osveta. Treba da se prisetimo da u srcu Crne Gore, u Katunskoj nahiji, krvna osveta među određenim starocrnogorskim porodicama traje duže od 200 godina. E, ko to ne zna taj ne razume kako je opasno kada vam jedina politika nakon dolaska na vlast postane revanšizam. Revanšizam je samo političko ime za osvetu. To znači da ne postoji svest o tome da treba podvući crtu ispod crnogorske prakse osvete - naveo je Đukanović.

Ova njegova izjava u delu crnogorske javnosti zapravo je protumačena kao Đukanovićeva pretnja ukoliko bi se on našao pod udarom zakona.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

- Milo Đukanović najavljuje krvnu osvetu ukoliko mu stave lisice na ruke? Nadam se da će Tužilaštvo reagovati na ovaj uznemirujući govor bivšeg predsednika - napisao je na platformi Iks predsednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković.

U sličnom tonu Đukanovićevu izjavu prokomentarisala je i poslanica SNP Slađana Kaluđerović.

- Najava "krvne osvete" bivšeg predsednika države, Vlade i DPS Mila Đukanovića, nije ništa drugo nego očajnički pokušaj da iskreira tenzije ne bi li tako prebacio fokus sa borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Kako se steže obruč oko njega i približava čas kad će pravda zakucati i na njegova vrata, ponovo preti sukobima i nemirima - navela je Kaluđerovićeva, ističući da nijedan pojedinac, ma kako se zvao, ne može biti iznad zakona.

Ovim povodom na svom Fejsbuk profilu oglasio se i lider Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović.

Foto: ATA Images

- Zaboravnost nije vrlina, nije čak ni opravdanje. Po starim i davno usvojenim klišeima apsolutističkog vladanja, bivši predsednik, svega čime je valjalo predsednikovati, Milo Đukanović danas je odlučio da okrene novi list - on od jutros dohvatio se za gušu sa sobom od ikad pre - podvukao je Danilović i podsetio da je u toj tradiciji na koju se poziva Milo "skoro tri decenije", carovala osvetoljubivost Đukanovića nesravnjiva ni sa jednom ranije.

- U toj tradiciji njegove osvetoljubivosti, počišćene su institucije od neposlušnih i dostojanstvenih ljudi ali i od celih naroda, i uvedeno pravilo da su 'otporaši', zapravo, neprijatelji Crne Gore, te da je apsolutno dopustivo gurnuti ih na marginu - naveo je on.

Podsetimo, Specijalno crnogorsko tužilaštvo objavilo je nedavno video-snimak dela imovine za koju, kako su naveli, uhapšeni bivši policijski funkcioner Zoran Lazović, i nekakadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, ne spore da je njihova.