Tviter fajlovi: Obama je stvorio tajnu vladinu agenciju dizajniranu da cenzuriše konzervativce na mreži

Predsednik Barak Obama stvorio je tajnu vladinu agenciju pre nego što je napustio funkciju zaduženu za cenzurisanje američkih konzervativaca na internetu.

Tviter fajlovi: Obama je stvorio tajnu vladinu agenciju dizajniranu da cenzuriše konzervativce na mreži
Foto: Printscreen

Prema novoobjavljenim Tviter fajlovima, Globalni centar za angažovanje (GEC) je stvorio Obamin režim kao sredstvo za kontrolu onlajn narativa i stvaranje crnih lista korisnika i organizacija koje su se suprotstavile glavnom narativu.

Justin Hart izveštava: Da li ste ikada čuli za The Global Engagement Center (GEC)? Imao sam nejasno znanje o GEC-u pre današnje teme od Meta Taibija. Evo kratkog rezimea onoga što je pronašao:

U ovoj temi na Tviteru, Met Taibi razotkriva Globalni centar za angažovanje (GEC) i crne liste koje sponzoriše država koje su cenzurisale američke korisnike Tvitera. Niz počinje tako što analitičar iz Laboratorije za digitalna forenzička istraživanja Atlantskog saveta (DFRLab) piše Tviteru o 40.000 Tviter naloga za koje se sumnja da su učestvovali u neautentičnom ponašanju u vezi sa hinduističkim nacionalizmom. Međutim, mnogi od naloga na listi bili su obični Amerikanci bez veze sa Indijom ili indijskom politikom. Tviter se složio i potvrdio da su većina naloga pravi ljudi. DFRLab finansira Globalni centar za angažovanje (GEC) američke vlade, koji poriče korišćenje novca od poreza za praćenje Amerikanaca, ali Amerikanci na listi DFRLab-a nisu ubeđeni da je njegov fokus „isključivo međunarodni“.

Taibi dalje opisuje kako je GEC stvoren za vreme Obaminog mandata kao međuagencijska grupa „unutar“ Stejt departmenta, sa početnim partnerima uključujući FBI, DHS, NSA, CIA, DARPA, Komandu za specijalne operacije (SOCOM) i druge.

Njen mandat je „prepoznavanje, razumevanje, razotkrivanje i suprotstavljanje stranim… dezinformacijama“. Međutim, GEC je finansirao tajnu listu podizvođača i pomogao da se uvede novi oblik crne liste koji je stvorio alarmistički izveštaj i poslao ga novinarima, stvarajući pogrešne ili potpuno pogrešne vesti. Korenski problem je ilustrovan izveštajem iz 2020. godine, „Ruski stubovi dezinformacija i propagande“, koji je bio u suprotnosti sa samim sobom nudeći obrazložene dokaze o partnerstvu određenog medija sa ruskim ministarstvom spoljnih poslova, dok je istovremeno promovisao daleko drugačiju ideju.

Tviter se u velikoj meri nije složio sa upozorenjem GEC-a o ruskim „dezinformacijama“ u Južnoj Americi, koje su, čini se, zbunile uzrok i posledicu. Kreator kontrolne table Hamilton 68, JM Berger, bio je na platnom spisku GEC-a do juna 2017, neposredno pre lansiranja kontrolne table. GEC i njegovi podizvođači koristili su lažnu nauku koja je često dovodila prave loše aktere u glavni narativ, a „studije dezinformacija“ su uglavnom postale prevara, gde nestručnjaci hipnotizuju novinare sa onim što jedan bivši zaposleni GEC-a naziva problematičnim listama. Finansiranje GEC-a je na glasanju ove godine, a Tviter fajlovi otkrivaju potrebu da se prestane plaćati crna lista Amerikanaca.

Novine Info/NewsPunch