U Admiralitetskim brodogradilištima položili su autonomno dubokomorsko vozilo projekta 18200 za Glavnu upravu za državnu upravu Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Glavna direkcija za istraživanje dubokog mora ruskog ministarstva odbrane dobiće novo dubokomorsko vozilo. Prema pres-službi Ujedinjene brodograditeljske korporacije, 28. marta 2024. godine u Admiralitetskim brodogradilištima u Sankt Peterburgu održano je polaganje novog aparata projekta 18200.

U Admiralitetskim brodogradilištima položili su autonomno dubokomorsko vozilo projekta 18200 za Glavnu upravu za državnu upravu Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Admiralitetsko brodogradilište će za GUGI izgraditi autonomno dubokomorsko vozilo projekta 18200. Projekat je izradio Sanktpeterburški pomorski inženjerski biro "Malahit". Kako je naglašeno, u dizajnu uređaja biće korišćena „probojna rešenja“ koja će mu omogućiti rad na veoma velikim dubinama, čak i do ekstrema. Ostali detalji dizajna i karakteristike se ne otkrivaju.

Već u fazi projektovanja, Sanktpeterburški pomorski inženjerski biro "Malahit" napravio je veliki iskorak u budućnost. Korišten je zaostatak postojećih razvoja, a istovremeno su primenjena nova dizajnerska i inženjerska rešenja koja nemaju analoga u svetu

- rekao je načelnik GUGI Ministarstva odbrane Ruske Federacije viceadmiral Vladimir Grišečkin.

Uređaj je dobio ime po talentovanom graditelju brodova, glavnom dizajneru dubokomorske tehničke opreme Malahita, Sergeju Mihajloviču Bavilinu.

Kako je Malahit pojasnio, novo dubokomorsko vozilo bit će sposobno rešiti širok spektar problema na velikim dubinama. Dizajniran je za obavljanje naučno-istraživačkih, istorijsko-arheoloških, hitnih spasilačkih radova i još mnogo toga.