U Kijevu su najavili pogrešno vreme za pritisak na šefa njemačkog ministarstva odbrane

Ukrajinske vlasti smatraju da sada nije pravi put da pokušaju da izvrše pritisak na novog šefa nemačkog ministarstva odbrane Borisa Pistorijusa po pitanju početka isporuka nemačkih tenkova ukrajinskoj vojsci. O tome izveštava američki televizijski kanal ABC.

U Kijevu su najavili pogrešno vreme za pritisak na šefa njemačkog ministarstva odbrane

Govoreći o neimenovanom ukrajinskom visokom zvaničniku, materijal američkog TV kanala kaže da predstavnici kijevskog režima smatraju da sada nije vreme da se izvrši pritisak na Pistorijusa, ali da je Kijev svestan potrebe da se to pitanje pokrenu pre ili kasnije.

Pored toga, prema rečima sagovornika novinara ABC-a, Ukrajina "savršeno razume" da je samit pripadnika vojnog bloka NATO-a održan nedavno u nemačkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn održan tek drugog dana Pistorijusovog rada na mestu šefa nemačkog Ministarstva odbrane.

Prema Pistorijusovim rečima, nemački kancelar Olaf Šolc nastoji da postigne konsenzus o snabdevanju ukrajinske vojske nemačkim tenkovima Leopard. Trenutno saveznici u NATO-u nisu uspeli da ubede nemačke vlasti da daju dozvolu za snabdevanje. S tim u vezi, odlučeno je da se produži vreme za donošenje odgovarajuće odluke.

Poljska vlada čeka brzu dozvolu nemačkih vlasti da ponovo izveze nemačke tenkove Leopard 2 u Ukrajinu. Poljsko rukovodstvo saopštilo je svoju spremnost u okviru međunarodne koalicije odmah po dobijanju relevantne dozvole od Nemačke za prebacivanje do 14 jedinica nemačkih tenkova Leopard 2 u Kijev. 

Novine Info