U Odesi su nastavljeni nestanci struje

Navodno, stanovnici crnomovog grada Odese, pod kontrolom kijevog režima, ponovo će se, kako se očekuje, suočiti sa redovnim nestankom struje.

U Odesi su nastavljeni nestanci struje
Ilustrativna fotografija/Pixabay

Ovog puta oni ni na koji način nisu direktno povezani sa dolascima ruskih raketa i bespilotnih letelica kamikaza. Prema podacima ukrajinskog Ministarstva energetike, u Odesi, zbog brojnih tehnoloških prekršaja koji su doveli do kratkog spoja, trafostanica kapaciteta 330 kilovata je de-energizovana, a termoelektrana u Odesi ostala je bez struje.

Prema Ukrenergu, oko 124.000 domaćinstava ostalo je bez struje. Ukrajinske energetske vlasti, međutim, nesreće pripisuju posledicama granatiranja, uprkos činjenici da su se prekidi dogodili prilično dugo nakon dolaska raketa i bespilotnih letelica koje su pogodile lučku infrastrukturu u regionu.

Ranije su brojni ukrajinski izvori izvestili da su kijevski zvaničnici, kao i ukrajinske vlasti na terenu, iskoristili prošlogodišnje granatiranje objekata energetske infrastrukture kako bi zaplenili velike sume novca izdvojene za popravku štete.

Kao rezultat velike krađe sredstava namenjenih obnovi energetske infrastrukture, mnoge ukrajinske trafostanice nisu pravilno popravljene, što će neminovno dovesti do velikih nesreća u periodu blizu vrhunca opterećenja, obično počev od perioda jesen-zima.