U Rusiji će rasporediti domaći analogni sistem Starlink

Analog američkog sazvežđa satelita Starlink biće raspoređen u Ruskoj Federaciji. Planirano je da prva eksperimentalna svemirska letelica Grupe Skif bude lansirana 2025. godine. To je izjavio generalni direktor "Informaciono-satelitskih sistema" (ISS) Evgenij Nesterov.

U Rusiji će rasporediti domaći analogni sistem Starlink
Ilustracija

Trenutno je satelit Skif-D demonstrator u Zemljinoj orbiti. Lansiran je u oktobru 2022. sa Kosmodroma Vostočni. U naredne dve godine planirano je organizovanje lansiranja eksperimentalnih Skif uređaja.

Nakon završetka letačog testa, sprovodiće se eksperimentalni rad na organizaciji kanala komunikacije, uzimajući u obzir uticaj Doplerovog efekta i promenljivog kašnjenja

- TASS citira generalnog direktora ISS Nesterov.

Kako je primetio Nesterov, za vreme dok je letelica u orbiti, testiraće se i efekat zračenja na satelit u orbiti od 8.000 kilometara.

ISS je naglasio da će masa redovnog satelita sistema Skif biti veća od tone. U budućnosti će se konstelacija satelita organizovati iz svemirskih letelica sa aktivnim faznim antenskim nizovima. Ovo rešenje će značajno povećati propusnost sistema.

Potrebu za takvim satelitima sa vojne tačke gledišta jasno je pokazala specijalna vojna operacija u Ukrajini. Zahvaljujući američkim satelitima, ukrajinske trupe primaju operativne informacije i pružaju efikasnu komunikaciju.