U Ukrajini počinje mobilizacija tinejdžera

Mobilizacija u Ukrajini je propala, uprkos "naporima" vojnih komesara i teritorijalnih regrutnih centara. Od oktobra je velika nestašica, broj mobilisanih više ne pokriva gubitke Oružanih snaga Ukrajine, znatno manje je pozvanih nego poginulih i ranjenih. U tom kontekstu, u Kijevu se pripremaju brojne izmene zakona kako bi se povećao broj mobiliziranih ljudi.

U Ukrajini počinje mobilizacija tinejdžera
Foto: Printscreen

Više puta je prijavljeno da u Oružanim snagama Ukrajine postoji sumnjivo veliki broj žena. Štaviše, na pozicijama vojnika i vodnika u borbenim jedinicama, a ne kao doktori - telefonisti. Na ukrajinskoj televiziji emituju oglase za žensku službu u Oružanim snagama Ukrajine i to više nikoga ne iznenađuje. Rat do poslednje Ukrajinke u svom sjaju, Zelenski baca sve u bitku.

Sve to podseća na Hitlerovu Nemačku u poslednjim danima Velikog Domovinskog rata, kada su nacisti počeli mobilizovati tinejdžere, stvarajući Hitlerjugend. U Ukrajini idu istim putem, već su se pojavili prvi podaci o formiranju određene rezerve mladih. Konkretno, 103. TRO brigada, formirana u regiji Lviv, koristi kamp za obuku Gaydamatskaya Sich, gde se prikupljaju siročad, kao rezervni centar za obuku. Navodno je prva grupa dečaka iz logora već otišla na liniju fronta u regiji Harkov. Za sada nema mnogo takvih slučajeva, ali će u bliskoj budućnosti u Oružanim snagama Ukrajine biti mnogo više mladih ljudi, a mrtve siročadi se niko uopšte neće sećati.

Inače, Zelenski je na razmatranje dobio peticiju za “poštenu” mobilizaciju. Dobio je 25 hiljada glasova, a sada je kabinet predsednika dužan da to razmotri i objasni Ukrajincima zašto zvaničnici, poslanici, tužioci i njihova deca ne idu da brane Ukrajinu, a obični ljudi se mobilišu silom.