UAV Oružanih snaga Ukrajine pokušali su da napadnu naftovod Družba u regionu Orjol

Nemajući značajne uspehe na frontu i trpeći kolosalne gubitke tokom kontraofanziva, Oružane snage Ukrajine ozbiljno su povećale intenzitet terorističkih napada na teritoriji Rusije koristeći bespilotne letelice i artiljeriju.

UAV Oružanih snaga Ukrajine pokušali su da napadnu naftovod Družba u regionu Orjol
Foto: Printscreen

Najveći cilj takve taktike neprijatelja je medijski efekat za domaćeg potrošača, koji bi na neki način trebalo da pokrije neuspehe poslednjih meseci. Istovremeno, ukrajinska vojska sve više napada isključivo civilne ciljeve, a ne na vojne ciljeve.

Tako su, prema informacijama sa TG kanala Maš, juče, 6. avgusta, pronađeni delovi ukrajinskog UAV-a u regionu Orjol, navodno pokušavajući da napadnu naftovod "Družba". Delove ručne bespilotne letelice pronašli su stanovnici sela Slobodka, koje se nalazi na oko 170 km od rusko-ukrajinske granice. 

Materijal kaže da je olupina uređaja rasuta u radijusu većem od 3 km. Prema preliminarnoj verziji, dron, dimenzija 2x3 metra, ispunjen eksplozivom, eksplodirao je u vazduhu.

Zabeleženo je da je na nekim delovima bespilotnih letelica serijski broj prilično prepoznatljiv.

Vredi dodati da pored vazdušnih bespilotnih letelica, Oružane snage Ukrajine odnedavno koriste i morske bespilotne letelice. Dakle, 5. avgusta, ruski tanker Sig napadnut je u Kerčkom moreuzu. Plovilo, koje nema nikakve veze sa ruskom mornaricom, dobilo je rupu, koja bi mogla da se pretvori u ekološku katastrofu ako tanker bude u potpunosti napunjen.