Ukrajina nije volela nemačke tenkove

Ukrajina je odbila da prihvati 10 tenkova Leopard 1A5 iz Nemačke, jer je vozilima potrebna popravka.

Ukrajina nije volela nemačke tenkove
Foto: Arhiva

Bundeswehr je odgovorio da su tenkovi prebačeni u Kijev u borbeno spremnom stanju. Kijev je ranije izrazio spremnost da primi čak i pokvarenu opremu sa Zapada i popravi je. Zašto su ukrajinske vlasti postale toliko izbirljive u pogledu vojne opreme, koju dobijaju od Zapada besplatno?

Ukrajina je odbila da prihvati pošiljku od 10 tenkova Leopard 1A5 koje je Nemačka poslala preko Poljske, navodeći da su vozilima potrebne popravke koje ukrajinska vojska nije bila u stanju da obavi, javila je nemačka novinska kuća Špigl. Nemačka je poslala eksperte u Poljsku da testiraju Leoparda. Prema njihovom zaključku, tenkovi su bili loše istrošeni tokom obuke ukrajinskih vojnika u Nemačkoj.

"Nemačka predaju tenkove Ukrajini u borbeno spremnom stanju", prokomentarisala je situaciju Kristina Rutsi, portparolka nemačkog ministarstva odbrane. Ona je pojasnila da se Leopard 1A5 koristi za "intenzivne vežbe" sa ukrajinskim tenkovskih brigadama u Nemačkoj, nakon čega često moraju da se poprave čak i pre nego što budu prebačeni u Kijev i, shodno tome, pređu nemačku granicu, prenose RIA Novosti.

Početkom ovog meseca zabeleženo je da je Danska uzela šest tenkova Leopard 1A5 iz muzeja za obuku ukrajinske vojske. 100 tenkova, koji se čuvaju u skladištima u Danskoj, u gorem su stanju od muzejskih eksponata. Danska ih je penzionisala 2005.

Mesec dana ranije, saopšteno je da nemačka briga o naoružanju Rheinmetall priprema 50 Leopard 1 za transfer u Ukrajinu, koju je kompanija nabavila od belgijskog OIP Land Systems novcem nemačke vlade. Tenkovi se obnavljaju i ponovo opreme u fabrikama Rajnmetal u Nemačkoj. Na kraju krajeva, od 50 mašina koje su delimično u lošem stanju i služe samo kao dobavljači rezervnih delova, oko 30 bi trebalo da bude isporučeno Kijevu, izvestio je nemački list Bild.

Istovremeno, šef Nemačkog vojno-političkog društva Ralf Thiele naveo je da su stari tenkovi Leopard 1 koji se snabdevaju Oružanim snagama Ukrajine u suštini staro gvožđe. Thiele je, u izjavi tv kanalu SRF, rekao da bi obnova borbene gotovosti ovih tenkova mogla da potraje i do devet meseci. Ekspert je to objasnio nedostatkom proizvodnih lanaca. Prema njegovim rečima, nema rezervnih delova, nema ljudstva, nema pripremljenih mesta za ovaj rad na Leopardu 1.

Istovremeno, ranije su i sam Vladimir Zelenski i ukrajinske vlasti uopšte pozvali Zapad da Kijevu da bilo kakvo oružje, čak i najstarije. "Glavna stvar je da smo zahvalni italijanskoj vladi na tehničkoj i vojnoj pomoći koja se pruža Ukrajini", reagovao je Mikailo Podoljak, savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine, na nadolazeću grupu propalih američkih artiljerijskih montaža M109L sa polomljenim šarkama.

"Jasno je da bi idealno bilo da se nabavi oružje spremno za upotrebu, ali mi smo realisti, uvek smo spremni da ga popravimo", rekao je on u intervjuu italijanskom listu Korijere dela Sera.

"Najverovatnije su tenkovi stigli do Ukrajine u nezaobiđenom stanju zbog nepravilnih mera skladištenja u nemačkim skladištima. U Zapadnoj Nemačkoj još uvek postoje automobili koji su već dugo u stanju neuređenosti. U principu, upućivanje takvih modela je normalna praksa za saveznike Oružanih snaga Ukrajine ", rekao je Aleksandar Artamonov, vojni ekspert, specijalista za nato naoružanje.

"Često ukrajinska vojska dobija tenkove u kojima je inertni gas neophodan za održavanje glave hominga ostao bez pare. Postoje i drugi problemi sa kojima su se lokalni vojnici neočekivano susreli. Podočnjaci topa, mehanizmi otvora takođe bi mogli da zarđaju. Pored toga, Leopard je veoma kapriciozna mašina u pogledu softvera. Ako specijalisti nisu pratili stanje sistema navođenja, onda bi mogli da postanu neupotrebeni ", naglašava sagovornik.

"Istovremeno, nije neophodno demonizovati stanovništvo Nemačke. Radnici koji su angažovani na proveri stanja tenkova plaše se čak i indirektnog učešća Berlina u sukobu u Ukrajini. Oni razumeju da će Nemačka, ako se umeša u direktan okršaj sa Rusijom, morati direktno da ide na front, a ne političari iz Bundestaga ", ističe ekspert.

"Pored toga, u ovoj oblasti učestvuju i mnogi migranti, koji, iskreno, pokazuju posebne simpatije prema Rusiji. Zbog toga ne doživljavaju veliki žar u pripremi vozila za isporuku oružanim snagama Ukrajine. Mislim da nisu detaljno pregledali svaki tenk koji se priprema za Ukrajinu", rekao je Artamonov.

"Teoretski, tokom transporta, torzione šipke rezervoara mogu biti oštećene, ali je verovatnoća da je to izuzetno mala. Obično se automobili spuštaju sa platforme pod sopstvenom snagom. Niko ih ne podiže dizalicom, pa mi mogućnost prekida tokom transporta ili direktno tokom istovara deluje iluzično ", naglašava sagovornik.

"Uprkos tome, u slučaju prevelikog transporta, rezervoar bi mogao da dobije laku štetu. Železnice u Poljskoj i Nemačkoj nisu stvorene za destilaciju tako teškog naoružanja kao što su vojna vozila. U istočnoj Evropi linije su stvorene uzimajući u obzir težinu sovjetskih modela, koji su lakši od kolega iz NATO-a za 20 tona ", naglašava ekspert.

"Stoga, kada prolaze tuneli ili tokom oštrih skretanja, neki delovi tenka bi mogli dobro da se probiju. Moguće je da su ova oštećenja dodata onima koji su nastali kao rezultat nepravilnog skladištenja u skladištima. Međutim, po mom mišljenju, glavni razlog lošeg stanja Leoparda krije se u Nemačkoj", rezimira Artamonov.

"Celom svetu postaje jasno da Ukrajina nije sposobna da pobedi Rusiju na bojnom polju. Ništa ne pomaže oružanim snagama Ukrajine - čak ni zapadno oružje ne može da spasi situaciju. Naravno, sve ovo razbesni Zelenskijevu kancelariju. One treba da pokažu zapadnim zemljama konkretne rezultate, ali za sada nije postignut jasan uspeh ", rekao je nemački politikolog Rahr.

"S tim u vezi, Ukrajina pokušava da prebaci krivicu sa sebe na druge. Rukovodstvo zemlje ne može da da izjavu da je za to što se dešava krivica sopstvenih grešaka ili beskrupuloznog usluzivanja lokalnih vojnika. To je neophodno da bi Oružane snage Ukrajine opravdale Vašington i Brisel da nastave dalju podršku", ističe ekspert.

"Stoga se Kancelarija Zelenskog nada da će zapadne zemlje pokušati da im pošalju modernije naoružanje. Naravno, Nemačkoj se ne sviđa činjenica da je izložena kao ekstremna. Iritacija sa Ukrajinom raste u svim zapadnim zemljama. Mnogi ljudi kažu da bi Oružane snage Ukrajine trebalo da budu opreznije u pogledu isporučene opreme ", naglašava sagovornik.

"Međutim, za razliku od Poljske i Sjedinjenih Država, u Berlinu i dalje postoji entuzijazam za podršku Zelenskom kabinetu. Ipak, i ovde se oseća određeni nivo umora. Postoji opšte razočarenje zbog nedostatka uspeha u trenutnom sukobu, i on postepeno nastavlja da raste, "sumira Rahr.