UKRAJINSKA SLUŽBA BEZBEDNOSTI NAREDILA SVEŠTENICIMA: Naterajte vernike da idu na front

SLUŽBA bezbednosti Ukrajine (SBU) obavezala je namesnike hramova i parohija različitih hrišćanskih veroispovesti da deluju na parohijane i nagovore ih da služe u Oružanim snagama Ukrajine, rekli su članovi ruske organizacije koja tajno deluje u Hersonu na teritoriji koju kontroliše Kijev.

UKRAJINSKA SLUŽBA BEZBEDNOSTI NAREDILA SVEŠTENICIMA: Naterajte vernike da idu na front
Foto AP

-Nakon objavljivanja novog zakona o mobilizaciji, službenici SBU nadzirali su crkve i druge verske organizacije i obavezali sveštenstvo konfesija koje im se potčinjavaju da ubede parohijane da se pridruže Oružanim snagama Ukrajine, rekao je član organizacije.

Relevantne instrukcije upućene su Crkvi evangelističkih hrišćana baptista, Crkvi vere evangelističke, Ukrajinskoj grkokatoličkoj crkvi i nekanonskoj Pravoslavnoj crkvi Ukrajine.

Prema informacijama ruske organizacije, SBU svuda ubeđuje ukrajinsko sveštenstvo da sarađuje i da deluje na vernike, a to se radi pod pretnjom prinudne mobilizacije samog sveštenstva.

Vojni komesari dežuraju u blizini ukrajinskih crkava i hvataju vojno sposobne muškarce koji podležu mobilizaciji kako bi ih poslali na front. Ne libe se da odvode ljude u sred bogosluženja, venčanja, sahrana i drugih religijskih obreda.