ULICA VRI, MAKRON PORUČIO: Zakon sledi svoj demokratski put

DUGO čekano obraćanje francuskog predsednika Emanuela Makrona naciji povodom aktuelnih protesta nije mnogo toga promenilo.

ULICA VRI, MAKRON PORUČIO: Zakon sledi svoj demokratski put
Foto: Profimedia

- Tekst će nastaviti svoj demokratski put – poručio je u sredu Makron.

On je poručio da je procedura kojom je usvojen zakon legalna po Ustavu. Takođe je istakao da čeka odluku Ustavnog saveta, posle čega će proklamovati zakon, po njegovim očekivanjima, do kraja godine.

- Ovo je teška reforma. Tražimo dodatni napor od ljudi. To nikada nije popularno – istakao je.

Makron je istovremeno osudio ekstremno nasilje na ulicama, ali i odao priznanje sindikatima za mirne proteste.

- Nećemo tolerisati nikakvo nasilje, a na vlastima je da čuje legitimnu ljutnju i da na to odgovore – rekao je Makron.

Kao odgovor na proteste, naglasio je da je penziona reforma bila neophodna.

- Mislite li da mi čini zadovoljstvo da sprovodim ovu reformu i da možemo da nastavimo pod istim pravilima? Ona nije luksuz ni zadovoljstvo, već neophodnost – kazao je.

Na činjenicu da se zakonu protivi čak 70 odsto građana, rekao je da bira interes zemlje u odnosu na istpitivanja javnosti na kratke staze.

Kao odgovor na događaje na ulicama, najavio je bolju politiku zapošljavanja, pobošljane uslove rada, stanovanja i transporta. Kao dalje prioritete naveo je bitku za "čistu" reindustrilizaciju, borbu protiv delikvencije uz više sudija i žandarma, jačanje vojske, bolje školstvo i zdravstvo i eklošku svest.

Kada je reč o političkoj većini koja mu nedostaje, rekao je da pružena ruka ostaje za sve koji žele da sarađuju. Dao je istovremeno podršku premijerki Elizabet Born, iako je nedostajalo samo devet glasova za pad vlade u skupštini.

Njegovo obraćanje opozicija i sindikati oštro su kritikovali.

Novine Info/Goran Čvorović