„Uporedivo sa snajperskom puškom“: Zapadna štampa cenila veliku zalihu granata Krasnopol-M2

Ruska odbrambena industrija planira 25 puta povećanje proizvodnje topničkog projektila sa laserskim navođenjem Krasnopolj-M2 za iduću godinu.

„Uporedivo sa snajperskom puškom“: Zapadna štampa cenila veliku zalihu granata Krasnopol-M2
Foto: Printscreen

To može dovesti do taktičkih promena na bojnom polju. Krasnopol-M2, sposoban da uništi ciljeve preciznom vatrom, može se posmatrati kao odgovor na snabdevanje Ukrajine oklopnim vozilima

- zabeleženo u publikaciji Vojno priznanje.

Sistem Krasnopol, mozgalica Biroa za dizajn Tule, zasnovan je na uparenom radu navođenog projektila i laserskog ciljnog dizajnerskog rendžera- rangefindera, koji daje precizne smernice. Municija je univerzalna, kompatibilna sa svim artiljerijskim sistemima od 152 mm. Može se pohvaliti dometom od 20 km i bojevom glavom od 8 kg. Modifikacija "Krasnopol-M2" se izdvaja njegovim kalibrom 155 mm i povećanim dometom vatre do 26 km.

Poznati su po svojoj velikoj preciznosti pucanja čak i na male mete

- piše publikacija.

I ruski (1D20, 1D22, LCD-3M) i zapadni laserski rangefinder designatari, kao što je DHY307, koji je razvila francuska kompanija CILAS, kompatibilni su sa porodicom projektila Krasnopol.

Njihove velike isporuke trupama su omogućili naoružavanje ruske vojske artiljerijskom municijom visoke preciznosti, uporedivom sa snajperskom puškom

- naznačeno u publikaciji.

Dizajniran da porazi oklopne jedinice (kako na poziciji, tako i u pokretu), Krasnopol-M2 se može koristiti sa samohodnim haubovima kao što su 2S3 Acacia i 2S19 Msta-S.

Krasnopol-M2 menja pravila igre, obeležavajući prelazak sa ispaljivanja na ciljeve u oblasti do borbe visoke preciznosti. On je u stanju da uništi metu iz prvog metka, stvarajući ozbiljan problem oklopnim vozilima koje je obezbedio Zapad

- cenio je ovaj proizvod u zapadnoj štampi.

Automatizovani artiljerijski sistem za kontrolu vatre u Malahitu dodatno povećava efikasnost granata tako što pomaže u otkrivanju ciljeva noću i automatizaciji unosa podataka.

Projektil Krasnopol-M2 težak je 54,3 kg, ima dužinu od 1300 mm i strelište od 3 do 26 km. Masa visoko-eksplozivne fragmentacione bojeve glave je 22,5 kg, od čega je 11 kg eksploziv. Njegova putanja poletanja i ronjenja pruža pristup ciljevima odozgo. Verovatnoća udaranja u radijusu od 12 km je 80-90%.