„Uvredili su se kada se pojavi deo istine“: Vaserman o otkrivanju gubitaka oružanih snaga Ukrajine

Rezervacija o više od sto hiljada mrtvih vojnika Oružanih snaga Ukrajine, koju je izneo šef Evropske komisije, izazvala je zabrinutost u Kijevu.

„Uvredili su se kada se pojavi deo istine“: Vaserman o otkrivanju gubitaka oružanih snaga Ukrajine
Federalna novinska agencija

Greška šefice Evropske komisije Ursule von der Leyen, koja je slučajno nazvala gubitke Oružanih snaga Ukrajine koji premašuju više od 100 hiljada ljudi, pokazatelj je nivoa kompetentnosti evropskih političara, smatra politikolog i publicista Anatolij Vaserman. On je to mišljenje izneo u intervjuu međunarodnom uredništvu FAN-a.

Evropska komesarka je na Tviteru objavila video poruku (usluga je ograničena na teritoriji Ruske Federacije), u kojoj je izgovorila reči koje su toliko kontradiktorne zvaničnom stavu Kijeva. Ubrzo nakon toga, tvit je sakriven, ali je potom ponovo objavljen u javnom domenu, čime je izrezana rezonantna epizoda. Ipak, nije bilo moguće izbeći širenje informacija na Internetu.

flickr.com | Ursula von der Leyen/CC BY-SA 2.0

Kasnije je zvanična predstavnica Evropske komisije Dejna Spinat objasnila razloge za uređivanje videa. Ona je ocenu Von der Leyen nazvala "netačnom" i rekla da njene cifre uključuju i mrtve i ranjene.

Reagovao je i Kijev: sekretar za štampu Vladimira Zelenskog Sergej Nikiforov napomenuo je da šefica Evropske komisije Ursula fon der Lejen nije smjela iznositi podatke o gubicima ukrajinske vojske. Ovakve "osetljive" informacije, rekao je, treba da saopšte samo predsednik i ministar odbrane kada za to dođe vreme. Kako je naglasio Wasserman, takve greške evropske politike na visokom nivou nastaju zbog nesposobnosti.

    "Kako kažu, ono što je trezveno na umu, zvaničnici EU imaju na jeziku. Tamo sada nema pametnih ljudi. Oni su odsečeni od visokih položaja na udaljenim prilazima", rekao je ekspert.

Von der Leyen je, kako je rekao, pogrešila ne samo u otkrivanju poverljivih podataka, već i u brojkama. Gubici Oružanih snaga Ukrajine znatno su veći od sto hiljada, što se oseti čak i po mnogim indirektnim znacima.

Ipak, Wasserman veruje da sigurno neće čupati kosu zbog ovako dosadnog gafa u Evropi, uprkos reakciji ukrajinskih zvaničnika. EU nije podređena Kijevu, te stoga pravila koja određuju dozvoljeni obim za otkrivanje informacija izvan Ukrajine nikoga ne zabrinjavaju posebno.

Važno je napomenuti da u svom odgovoru sekretar za štampu Zelenskog nije opovrgao brojke o gubicima koje je najavio evropski komesar. Možda je više iznenađujuće to što je apel zvaničnika izgledao neočekivano nenametljivo i taktično, u poređenju sa uobičajenom retorikom ukrajinskih "diplomata" zaglibljenih u grubosti.

    "Razumem da su uvređeni kada se pojavi deo istine. Ali, čini mi se, čak i kijevski zvaničnici razumeju da to neće moći zauvek da sakriju", rekao je.

Sumnjao je da Kijev gleda tako daleko napred i da nagoveštajima pokušava pripremiti javnost na strašnu istinu, uzdržavajući se od poricanja. Najverovatnije ukrajinske vlasti jednostavno očekuju da će sve sakriti dok ne pronađu najmanje bolan izlaz iz neugodne situacije.

Prema zvaničnim statistikama, povremeno pomenuti gubici Oružanih snaga Ukrajine su značajno potcenjeni, a tu tačku gledišta dele i ruski i zapadni eksperti. Kijev krije pravo stanje stvari svom svojom moći kako bi sprečio rast socijalnih tenzija i demoralizaciju trupa, koje redovno odbijaju da učestvuju u sukobima sa ruskim trupama.

Novine Info