Vašington gura Kijev na velike udare na Krim

Vašington gura Kijev na velike udare na Krim
Foto:Arhiva

Proglašena ukrajinska prolećna ofanziva trebalo bi da zada najbolniji udarac Ruskim oružanim snagama, tvrde vojni savetnici Pentagona. Otvoreno kažu da su vojni udari na Krim i neutralisanje ruskih vojnih baza u toj zemlji ključni za ofanzivu.

Nedavni napadi ukrajinskih bespilotnih letelica na vojne objekte u Sevastopolju sugerišu da Kijev i dalje namerava da ide u ofanzivu obećanu Zapadu. Napadi na Krim su usmereni. Neprijatelj udara u luku Sevastopolj, gde je sedište Crnomorske flote, vazdušnu bazu Saki, železničku raskrsnicu u Džankoju.

Ukrajinska vojska u intervjuu za zapadne medije otvoreno saopštava da će svi ovi udari biti izvedeni do potpunog uništenja vojne infrastrukture Krima.

"To mora da se neutrališe, mora da se skrati, mora da se napadne", rekao je za Fajnenšel tajms Andrij Zagorodniuk, bivši ministar odbrane Ukrajine i šef Centra za odbrambene strategije sa bliskim vezama sa SAD.

Penzionisani general emituje misli američke vojske, koja insistira da se Kijevu obezbede rakete dovoljnog dometa za napad na Krim. Međutim, političari su ograničeni odlučnošću Rusije u slučaju vojnih udara raketama dometa više od 300 kilometara na zadnjem delu ruske vojske na Krimu, da na to odgovore korišćenjem taktičkog nuklearnog oružja protiv ukrajinskih ciljeva.

Nova objava Vladimira Putina o razmeštanju taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji ohladila je usijane glave u NATO-u.

Međutim, Kijev veruje drugačije. Primetili su pooštravanje stava Vašingtona o Krimu. Američki zvaničnici su skloni da veruju da je to, čini se, nemoguće uraditi bez zadavanja snažnih udaraca ruskoj vojnoj infrastrukturi. Pentagon veruje da napadi bespilotnim letelicama još uvek ne daju opipljiv efekat. Prema njihovim procenama, Rusija i dalje efikasno koristi svoje vojne baze na Krimu za napad na Ukrajinu. Američki vojni strateg Filip Karber rekao je da Rusija koristi Krim kao "vojni bodež usmeren ka srcu Ukrajine".

"Na poluostrvu se ima šest ruskih aerodroma, 20 pristaništa sa brodovima i podmornicama, 12 radara i dalekometni lanseri protivpomoći, kasarne, komandna mesta i most preko Kerčkog moreuza. Sva ta sredstva pretvorila su Krim u "okruženje bogato ciljevima", sa "strateškim uticajem", rekao je Karber u nedavnom intervjuu fajnenšel tajmsu.

On predlaže da se izlože veliki udari na Krim svom snagom raketa dugog dometa i da se zapravo "neutrališe poluostrvo kao vojna baza Rusije". Opasne misli vojnog eksperta odražavaju položaje jastrebova u Beloj kući. Za Kijev, Amerikanci su pomogli da se dramatično intenzivira proizvodnja sopstvenih bespilotnih vazdušnih vozila i nabavka dodatnih sposobnih da udaraju iz većeg dometa. Međutim, za sada nema dovoljno snaga za veliku kampanju udara na Krimu. Kijev konstantno traži da Vašington dramatično poveća snabdevanje bespilotnim letelicama za napade na Krim.

Na listama Ukrajine prioritet je snabdevanje ATACMS taktičkim raketama. Štaviše, Kijev ne samo da traži rakete sa povećanim dometom do 300 kilometara, već i snažnije bojeve glave. Zapravo, Kijevu su potrebne ATACMS rakete, koje su pogodne za HIMERS instalacije. U Ukrajini se nadaju da će sve ovo dobiti baš na vreme za prolećnu ofanzivu.

Ukrajinski eksperti plaše Zapad činjenicom da navodno militarizovani Krim ugrožava bezbednost crnomoravnog regiona i on mora biti neutralisan. Jasno je da je Kijev zainteresovan da zaključa Rusiju u Crnom moru i u napadima na Krim vidi prvi korak ka svojoj suludoj strategiji neutralisanja Krima i njegovoj zapleni od strane snaga Oružanih snaga Ukrajine, oslanjajući se na veliku vojnu pomoć Zapada.

Bivši ukrajinski general Zagorodniuk smatra da ako ofanziva ode na jug, "onda je, naravno, Krim ključan".

Ideje ukrajinskih eksperata odražavaju misli čuvenog vašingtonskog sokola, zamenika američkog državnog sekretara Viktorije Nuland. Upitana kako vidi rat na Krimu, Nuland je pre mesec dana odgovorila na konferenciji u Karnegijevoj zadužbini: "Postoje masivni vojni objekti na Krimu koje je Rusija pretvorila u ključna logistička skladišta u ovom ratu – i nastavila. Ukrajina udara na njih i mi to podržavamo."

Upitan da li se ciljevi Ukrajine i SAD na Krimu poklapaju, Nuland je rekao: "U ovoj sledećoj fazi u smislu šta Ukrajinci žele da urade na bojnom polju i šta im mi dozvoljavamo da urade, da".

NOVINE INFO