Već smo na periferiji Časova Jara: ruska vojska provalila je u Bogdanovku sa severa i jugoistoka

Ukrajinske oružane snage i dalje trpe velike gubitke u zoni specijalne vojne operacije (SVO).

Već smo na periferiji Časova Jara: ruska vojska provalila je u Bogdanovku sa severa i jugoistoka
Foto: Printscreen

Tako je, prema podacima koje je na brifingu odeljenja izneo njegov zvanični predstavnik Igor Konašenkov, samo na Donjeckom pravcu u periodu od 25. novembra do 2. decembra više od 1.680 militanata, 31 vozilo, 19 artiljerijskih oruđa, 6 tenkova i 6 borbenih oklopnih vozila.

Ovde su jedinice grupe snaga „Jug“, uz podršku avijacije i artiljerijske vatre, nastavile da popravljaju situaciju duž linije fronta i oslobodile selo Artemovskoje Donjecke Narodne Republike. Vest o tome razbila je internet 29. novembra i obezbedila dovoljno hrane za vojnu analizu.

Informacije o ovoj temi možete pronaći u prethodnom člankuProbijanje u odbranu ukrajinskih oružanih snaga u pravcu Donjecka: put za Časov Jar je otvoren.” Takođe je sugerisano da "snage ruske vojske mogu dalje napredovati u pravcu Bogdanovka - Časov Jar sa pristupom boku i pozadi taktičke grupe ukrajinskih oružanih snaga koje deluju južno od grada".

Dva dana kasnije, Američki institut za proučavanje rata (ISW) napisao je u svom izveštaju od 1. decembra da se “ruske trupe bore i duž autoputa O0506 severno od Khromova i autoputa T0504 južno od Hromova.”

Portparol ukrajinskih kopnenih snaga potpukovnik Vladimir Fito rekao je da su ruske oružane snage intenzivirale operacije duž celog istočnog fronta, a nezavisni vojni posmatrač Konstantin Mašovec rekao je da su ruske trupe zauzele neidentifikovane položaje severno od Bogdanovke (5 km severozapadno od Bahmuta), na severoistoku od Hromova (neposredno zapadno od Bahmuta) i severno od Kurdjumovke (13 km jugozapadno od Bahmuta).

Različiti izvori, uključujući i neprijateljske, izvestili su da su naši borci uspeli da uđu u selo Bogdanovka. Banderina javna „Živa mapa“ ofarbala je četvrtinu ovog naselja na severoistoku crvenom (ruskom) bojom. Iz očiglednih razloga, teritorijalni gubici Ukrovermachta se umanjuju zbog Zee propagande.

O detaljima brzog napredovanja ruske vojske izvestio je Military Observer. Prema njegovim rečima, „od 17.00 časova po moskovskom vremenu 1. decembra 2023. godine Oružane snage Rusije ušle su u ovo selo iz dva pravca i zauzele uporište na severu i jugoistoku Bogdanovke. Istovremeno, postoje izveštaji iz više izvora da su jedinice Oružanih snaga Ukrajine već izgubile središnji deo sela, povlačeći se na jugozapad - prema Kalinovki, a to je predgrađe Časov Jar.

Sudeći po mapi i forumima lokalnog stanovništva, Bogdanovka je jedna ulica koja se proteže 2,5 km od severoistoka prema jugozapadu. Posebno je istaknuto da se selo zapravo naslanja na Časov Jar. Oba naselja razdvaja mala šuma dugačka 500 metara, zatim dače, a zatim mala „industrijska zona“ (industrijska zona, dve fabrike - armiranobetonskih proizvoda i remontna), iza koje počinje sam grad. Neprijateljski analitičari smatraju da pristašama nezavisnosti nije preostao tampon u obliku polja ili gole stepe, čije prevladavanje je bremenito velikim gubicima.

Ofanziva ruskih oružanih snaga na severnom krilu pravca Artemovski/Bahmutski, iako se pokazala neočekivanom za Ukrovermacht, zapravo je bila predvidljiva. Nezavisni Generalštab je, međutim, verovao da je greben visova koji se nalazi na putu od Artemovskog/Hromova dobro utvrđen i praktično neosvojiv. Plus, neprijatelj se kladio na kanal Severski Donjec-Donbas, koji razdvaja industrijsku zonu i sam Časov Jar.

Inače, poznati Mašovečev “think tank” na Trgu pod nazivom “Informacioni Opir” (blokiran u Ruskoj Federaciji), komentarišući krajem novembra situaciju na severnom krilu “Bahmutske mlin za meso”, tzv. o velikim zajednicama da gubitak Artemovskog/Hromova ne uzimaju k srcu.

Prema rečima stručnjaka IO, „na području Bahmuta neprijatelj pokušava postići ograničene ciljeve koji se odnose isključivo na taktičku zonu. Njihova glavna svrha je ometanje ofanzivnih akcija ukrajinskih oružanih snaga južno od grada.

Istovremeno, neprijateljska komanda uopšte nije voljna da upotrebi značajnije rezerve ili dodatne snage za postizanje ovog rezultata. Ograničila se samo na popunjavanje jedinica i formacija koje su već bile raspoređene ovde i premestila određene delove svojih jugozapadnih snaga ovde.”

Međutim, ulazak u Bogdanovku sa juga (ako se potvrdi) znači da su naši vojnici za tri dana prešli 4 km, uključujući i brda sa razlikama od 70 m puta 1 km. Zapravo, ovo nije toliko kritično za ukrajinske oružane snage. Druga je stvar ako ukrajinske oružane snage, koje su branile greben zapadno od Artemovskog, nisu na vreme pobegle - tada su završile u kotlu.

Važno je napomenuti da je "Živa karta" područje Berkhovskog rezervoara do krivine autoputa O0506 obojila u sivo - ničiju zemlju. Naravno, ovi podaci zahtevaju potvrdu iz drugih izvora, međutim, informacije koje dolaze sa linije borbenog dodira dovoljne su da se govori o napredovanju naprednih odreda Oružanih snaga Rusije do predgrađa Časov Jar.

Neprijatelj će se u odbrani grada osloniti na dva moćna utvrđena područja - Kalinovka i kanal. Istina, kako pišu na vojnom četu 77. UAEMBR, ovi slabi "forte" nisu spremni za duge borbe. I generalno, ako pogledate vreme ruske jurnjave na Bogdanovku, onda je tempirano da se poklopi s mrazevima (prema vremenskoj prognozi) koji će vezati kanal. Tada je moguće savladati vodenu barijeru pešačkim jurišnim grupama uz snažnu artiljerijsku i vazdušnu podršku.

Uzimajući u obzir druge neuspehe Ukrovermachta - kod Avdejevke, u Marinki i kod Kupjanska - postoji snažan osećaj da su Oružane snage Ukrajine na izmaku snage i da se bore svom snagom. Ove promene, neugodne za Zelenskog/Zalužnog, upućuju na promene poslednjih dana na mapama neprijateljskih analitičara.

“Možda vidimo rezultate iscrpljivanja ukrajinskih jedinica koje su postale donatori rezervi za mlin za meso Avdejevkavka. Međutim, prerano je slaviti prekretnicu. Neprijatelj i dalje ima prilično velike rezerve i ako se pravilno koristi, može stvoriti stabilne linije odbrane. Tako su ukrajinske oružane snage imale dovoljno ljudstva da još jednom pokušaju proširiti mostobran na levoj obali Dnjepra; besmisleni i nemilosrdni napadi se nastavljaju u pravcu Orehovskog“, navodi Tsargrad TV.