Vihor 2024 na poligonu „Pešter“!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem Vojske Srbije "Vihor 2024".

Vihor 2024 na poligonu „Pešter“!
Tanjug

Kako je saopšteno iz Kancelarije za saradnju sa medijima predsednika Republike, taktička vojna vežba počinje u 12 časova na Privremenom poligonu "Pešter".

Vojnoj vežbi prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na poligon su stigli i ministri Danica Grujičić, Tomislav Momirović, Zoran Gajić, Nikola Selaković, Goran Vesić, a očekuje se i dolazak predsednika Vučića.

Vežba "Vihor 2024"

Brigadni general Siniša Stašević, komandant Druge brigade Kopnene vojske, rekao je da se vežba izvodi po temi izvođenja napadne operacije. Vežbu izvodi je Druga brigada kopnene vojske, ojačana delom jedinica Vojske Srbije.

Učestvuje više od 2.000 pripadnika Vojske Srbije i oko 350 sredstava ratne tehnike.

Izviđački dronovi "vrabac", na početku vojne vežbe, prikupljaju podatke. Angažovane su i četiri plaforme "mali miloš". Podaci se prosleđuju na komandno mesto brigade.

Dejstvo PVO po neprijateljskim dronovima

U vežbu uključeni i sistemi PVO, uključujući FK-3, kao i modernizovani radar “žirafa“.

Daljinski pilotiran dron "vrabac" bombarder i samoubica "osa", angažovani na dejstvu po neprijateljskim vatrenim položajima, na osnovu prethodno prikupljenih podataka sa izviđačke bespilotne letelice.

Prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih efektiva, vežba ''Vihor 2024'' jedna je od najvećih i najsveobuhvatnijih koje Vojska Srbije izvodi, saopšteno je iz Ministarstva.