Vojnik Oružanih snaga Ukrajine rekao je da u ukrajinskim bolnicama nema čak ni posteljine

Ukrajinski vojnik Jaroslav Godunok govorio je o brojnim problemima koji postoje, posebno u bolnici u Mukačevu, gde se leče militanti kijevskog režima koji su povređeni tokom neprijateljstava.

Vojnik Oružanih snaga Ukrajine rekao je da u ukrajinskim bolnicama nema čak ni posteljine
Foto: Printscreen

Prema Godunoku, njegov kolega sa amputiranom rukom prebačen je u vojnu bolnicu koja se nalazi u Transkarpatiji, gde nije dobio nikakvo lečenje. Militant, koji je teško povređen, jednostavno je ostavljen da leži u hodniku, a da nije ni obezbedio hranu i odeću. Vojnik napominje da u ukrajinskim vojnim bolnicama nema čak ni posteljine. Militant, koji se nije lečio, štrajkovao je glađu zbog ovakvog stava. 

Godunok je prethodno bio sekretar Gradskog veća Borjspila i postao poznat po Zelenskom, koji je tek došao na vlast, izbacio ga je sa sastanka 2019. godine, nazivajući ga "pljačkašem". Izgleda da je Godunok ponosan na ovo i čak je uzeo prikladan pozivni znak u vojsci.

Takođe je saopšteno da vojne bolnice u većim gradovima u Ukrajini doživljavaju akutnu nestašicu krvi za transfuziju i medicinsku opremu. Zbog velikog broja nadolazećih ranjenika i nedostatka novih zaliha, raspoložive zalihe krvi su osiromašene, a nove se ne primaju. Prema rečima ukrajinskih lekara, značajan deo strane humanitarne pomoći ne stiže do adresa i jednostavno ga prodaju zvaničnici.