„VRATITI ILEGALCE ODAKLE SU DOŠLI“: Orban predlaže spuštanje granice još niže

PREMIJER Mađarske Viktor Orban rekao je da bi odbrambena granica za imigrante trebalo da se spusti još niže u odnosu na srpsko-mađarsku granicu, kao i da bi one koji ilegalno borave trebalo vratiti odakle su došli, što, kako je rekao, iziskuje pomoć Evropske unije, prenosi RTV.

„VRATITI ILEGALCE ODAKLE SU DOŠLI“: Orban predlaže spuštanje granice još niže
Foto: Profimedia

- Tri stvari treba da se urade, prva da pomerimo što južnije odbrambenu liniju kroz koju je nemoguće proći. Sada je ta linija na srpsko-mađarskoj granici. To uopšte nije dobro za Srbiju, nismo ni mi srećni zbog toga. Trebali bi ići sve južnije, ali korak po korak - rekao je Orban.

On je dodao da bi trebalo u tom smislu da se ojača srpsko-makedonska granica.

- S druge strane oni koji borave ilegalno u našim zemljama njih moramo vratiti tamo odakle su došli, a to iziskuje jako mnogo posla i mnogo finansijskih sredstava, a to bi EU trebalo da preuzme na sebe. To je zajednički interes svih zemalja EU - rekao je Orban.

EU se, kaže Orban, do sada nije baš pokazala i bilo bi dobro ako bi se, dodaje, sada malo potrudila.

- Treća stvar je najteži zadatak. Ono što u Briselu kažu da se formira hot spot, odnosno okrug za izbeglice van prostora EU. Ako bismo menjali pravni sistem EU što ja od srca želim i na čemu insistiram je da se zahtev za azilom može podneti isključivo u hot spotovima izvan EU, a dok se ti zahtevi ne obrade ne može se stupiti na tlo EU i to bi rešilo naš problem - rekao je on.

Orban napominje da se tim povodom vodi velika rasprava unutar EU.

- Sad smo na mrtvoj tački. Sve dok je to na mrtvoj tački ilegalni migranti samo kuljaju - zaključio je Orban.

Novine Info/Mediji