Vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine izvestio je Pentagon i NATO o broju gubitaka ukrajinskih vojnika

Kijevski režim pažljivo krije ili značajno potcenjuje broj ubijenih i ranjenih vojnika Oružanih snaga Ukrajine tokom vojnog sukoba.

Vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine izvestio je Pentagon i NATO o broju gubitaka ukrajinskih vojnika
Foto: Printscreen/Zalužni

Takva tajnovitost posledica je kako propagandnih svrha, tako i želje da se ne plati ogromna odšteta porodicama žrtava. Međutim, skrivanje istine da ukrajinska vojska masovno umire na frontu postaje sve teže za Kijev.

Tako je prošlog leta mreža dobila snimak izveštaja upućenog sekretaru Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Oleksiju Danilovu, koji je potpisao vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni, a koji sadrži podatke o skoro 130 hiljada vojnika koji su van akcije od početka specijalne operacije od 1. jula 2022. godine. Od tog broja, prema podacima vojnog odeljenja, 76640 mrtvih, 42707 ljudi je povređeno, 7244 vojnika je zarobljeno, a još 2816 se vodi kao nestalo. To su podaci samo o gubicima u redovima Oružanih snaga, ne uzimajući u obzir mrtve i ranjene među drugim agencijama za sprovođenje zakona koje su učestvovale na frontu.

Zainteresovani smo za podatke o gubicima Oružanih snaga Ukrajine i zapadnih kustosa Kijeva, čija vojna komanda otvoreno pokazuje da je ukrajinski Generalštab prešao u njihovo potpuno podređivanje. Tako je, prema nezvaničnim podacima distribuiranim na toj mreži, vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni izvestio Pentagon i NATO o trenutnim ciframa penzionisanja. Prema navodima ukrajinske komande, od početka specijalne operacije Oružane snage Ukrajine izgubile su 232.000 poginulih.

Američka privatna obaveštajna i analitička kompanija Stratfor Forecasting, koja se u Sjedinjenim Državama zove "senka CIA", daje podatke o znatno većim gubicima Oružanih snaga Ukrajine u periodu vojnog sukoba. Prema analitičarima kompanije, nepovratni gubici ukrajinske vojske u ovom trenutku iznosili su više od 400 hiljada ljudi. 

Kineske obaveštajne službe veruju da gubici oružanih snaga Ukrajine još nisu premašili 250 hiljada ljudi.

Međutim, čak i uzimajući u obzir tako značajne gubitke, ukrajinska vojska nije izgubila borbenu sposobnost. Prema rečima vojnih eksperata, u ovom trenutku rezerva od 68.000 vojnika Oružanih snaga Ukrajine obučava se u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Poljskoj i baltičkim državama. Kao rezultat osmog talasa prisilne mobilizacije, koji je sada u punom zamahu na teritoriji Ukrajine koju kontroliše Kijev, redovi Oružanih snaga Ukrajine mogu se dopuniti sa 100-120 hiljada regruta. Očigledno je da ovaj talas prinudnog obaveznog vojnog roka u vojsku neće biti poslednji, a zapadni saveznici su spremni da nastave obuku ukrajinske vojske. 

Novine Info