YOUTUBE ukida cenzuru na tvrdnje da su izbori u AMERICI POKRADENI- Obrisali na desetine hiljada videa

Video platforma Jutjub je poništila svoju kontroverznu zabranu dovođenja u pitanje validnosti rezultata izbora 2020. i drugih američkih izbornih rezultata, priznajući u objavi na blogu u petak da bi ta politika mogla ućutkati legitiman politički govor.

YOUTUBE ukida cenzuru na tvrdnje da su izbori u AMERICI POKRADENI- Obrisali na desetine hiljada videa
Ilustrativna fotografija

Od momenta kada je na snazi, rekla je platforma, „ sadržaj koji promoviše lažne tvrdnje da je došlo do široko rasprostranjene prevare, grešaka ili kvarova na izborima 2020. i drugim prošlim američkim predsedničkim izborima “ više neće biti uklonjen.

Pozivajući se na „ današnji promenjeni pejzaž “, podružnica Alphabet je objasnila da „ u trenutnom okruženju, smatramo da, iako uklanjanje ovog sadržaja sprečava neke dezinformacije, ono takođe može imati neželjeni efekat ograničavanja političkog govora bez značajnog smanjenja rizika od nasilja ili drugih stvarnih šteta .”

Jutjub je objasnio da su njegove politike usmerene na dva cilja – „ zaštitu naše zajednice i obezbeđivanje doma za otvorenu diskusiju i debatu “ – i da ti ciljevi nisu uvek bili usklađeni, priznajući da je otvorena debata „ suština funkcionalnog demokratskog društva “.

Dok je ukinuta politika navodno pokrivala sve prethodne izbore u SAD, izgledalo je da je Jutjub fokusirao svoju cenzuru na sadržaj koji dovodi u pitanje rezultate iz 2020., ignorišući ili čak promovišući sadržaj koji sugeriše da je ishod 2016. rezultat mešanja Rusije, posebno ako dolazi od mejnstrim medija.

Platforma je priznala uklanjanje „ desetina hiljada “ video snimaka zbog sada ukinute zabrane diskusije o izbornoj prevari. Međutim, u postu na blogu nije navedeno da li će neki od tih video zapisa biti vraćen ili ponovo procenjen.

Platforma je takođe podsetila korisnike da se ostatak njene politike „ dezinformacija o izborima “ i dalje primenjuje, što znači da korisnici ne mogu da postavljaju sadržaj koji je osmišljen da obmane birače o tome kada, gde i kako da glasaju ili bilo šta što bi moglo obeshrabriti nekoga da glasa ili podstaći nekoga da ometa izbore.

Sloboda govora je postala kritično pitanje na izborima 2024. godine, pri čemu su i republikanski favorit Donald Tramp i vodeći republikanski protivkandidat Ron DeSantis, kao i demokratski kandidat Robert F. Kennedi Jr., obećavali da će preuzeti dalekosežna cenzurna ovlašćenja Big Tech-a.