Zagreb suočen sa totalnim deficitom!

Prva saznanja hrvatskih institucija i kompanija zaduženih za snabdevanje električnom energijom o uzrocima kolapsa elektroenergetskog sistema u Dalmaciji, BiH, Crnoj Gori i Albaniji upućuju na kvar na dalekovodu između Albanije i Grčke.

Zagreb suočen sa totalnim deficitom!
Shutterstock

Direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sistema u Hrvatskom operateru prenosnog sistema HOPS Danko Blažević procenio da je do kvara najverovatnije nije došlo zbog toplotnog udara koji traje na području Balkana.

Potvrdio je da su problemi sa internetom koje su prijavili potrošači u Dalmaciji u vezi sa ispadom elektroenergetskog sistema.

- Ako internetski provajderi troše električnu energiju iz sistema i nemaju rezervna napajanja, sigurno da ne mogu pružiti svoje usluge kako treba - naznačio je Blažević.

- Za istragu ovakvih incidenata na evropskom nivou osnivaju se ekspertski paneli koji će uraditi izveštaj o poremećaju ovog tipa. Kao rok za istragu i izradu izveštaja predviđeno je vreme od šest meseci, što potvrđuje da su istrage detaljne i kompleksne. Iako imamo neke preliminarne podatke o uzrocima ispada, bilo bi neodgovorno da ih sada iznosimo kao konačne. Ispad sistema u Hrvatskoj je bio trenutan - naveo je direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sistema u Hrvatskom operateru prenosnog sistema (HOPS) Danko Blažević potvrdivši da se ispad u sistema dogodio u petak u 12.25.