Zaharova: Nemačka da pojasni svoju poziciju, jeste li u ratu sa Rusijom ili ne?

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova zatražila je od ambasadora Nemačke u Rusiji da pojasni poziciju Berlina u sukobu u Ukrajini.

Zaharova: Nemačka da pojasni svoju poziciju, jeste li u ratu sa Rusijom ili ne?
Foto:Arhiva

"Da li znaju šta rade? Njihova ministarka spoljnih poslova govori da njena država zajedno sa još nekim ratuje protiv Rusije. 
A isto to ministarstvo sebe ne smatra učesnicom u sukobu. S obzirom da se te dve teze razilaze i protivreče jedna drugoj, ambasador Nemačke će morati da ih pojasni", napisala je na Telegramu.

▪️Nemačka šefica diplomatije Analena Berbok ranije ove nedelje je Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope poručila da zemlje EU zajedno ratuju protiv Rusije. Za razliku od Berbok, nemački kancelar Olaf Šolc više puta je upozoravao na opasnost eskalacije sukoba i mesecima je oklevao da pošalje tenkove Kijevu.

****

„DA PRESTANE DA PEVA ISTU PESMU“: Zaharova uputila savet novoj američkoj ambasadorki 

MOSKVA razume da nova ambasadorka SAD u Rusiji Lin Trejsi sada praktično nema slobodu manevara, ali se nada da će ona uzeti u obzir greške jednog od njenih prethodnika Majkla Mekfola i da se neće mešati u unutrašnje poslove Rusije, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. 

- S obzirom na vrišteću rusofobiju u političkoj eliti SAD, nova američka ambasadorka praktično nema slobodu manevara. Nadamo se da će nova ambasadorka uzeti u obzir greške jednog od svojih prethodnika, sada već priznatog rusofoba Mekfola. Mešanje u naše unutrašnje poslove pod plaštom rada sa civilnim društvom munjevito je pretvorilo tu osobu u otpadnika. Ne bih savetovala novoj ambasadorki da ide ovim pogrešnim putem - poručila je Zaharova.

Kako je dodala, ruska strana bi mogla da posavetuje Trejsijevoj da „prestane da peva istu pesmu i da ne ponavlja iste greške – da se ne prepusti mesijanstvu i mentorskim manirima koji su sada neumesni“.

- Što se tiče mogućnosti poboljšanja rusko-američkih odnosa u svetli hibridnog rata koji nam je Vašington faktički objavio, mi, naravno, sada ne razgovaramo u tim okvirima. O kakvom mogućem poboljšanju može biti govora ako oni donose odluku o isporuci teškog naoružanja iz kojeg će ubijati naše građane - kazala je ona.

Po njenim rečima, smatralo bi se napretkom ako se bilateralni odnosi ne bi pogoršali, „ali u to je teško verovati“.

Ranije je saopšteno da je nova ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Rusiji Lin Trejsi stigla u Moskvu.

Američki Senat je krajem decembra odobrio imenovanje Trejsi za ambasadora u Rusiji. Ona je prva žena u istoriji na toj dužnosti u Rusiji. Govori ruski jezik i već je imala priliku da živi i radi u Moskvi – od 2014. do 2017. godine obavljala je funkciju zamenika ambasadora.

Novine Info/Sputnik