ZAHAROVA OPLELA PO FRANCUSKOJ: Pariz nije ponudio ništa konkretno za borbu protiv ovoga

RUSKO Ministarstvo spoljnih poslova nije dobilo nikakve konkretne predloge Pariza za borbu protiv međunarodnog terorizma izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova i dodala da, ako je Francuska zainteresovana za borbu protiv terorizma, neophodno je da prestane da pruža vojnu podršku Kijevu.

ZAHAROVA OPLELA PO FRANCUSKOJ: Pariz nije ponudio ništa konkretno za borbu protiv ovoga
FOTO: AP/Tanjug

- Rusko Ministarstvo spoljnih poslova još nije dobilo nikakve konkretne zahteve ili predloge od francuske strane, uključujući i gore navedeni format za borbu protiv međunarodnog terorizma - rekla je Zaharova na brifingu za novinare, komentarišući izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da je Pariz pozvao Moskvu da ojača saradnju u borbi protiv terorizma.

Ona je podsetila da Francuska povećava snabdevanje oružjem kojim kijevski režim ubija ruske građane.

- Pre svega, Pariz, ako je toliko zainteresovan za mir, za borbu protiv terorizma i svega lošeg, verovatno treba da prestane da pruža vojnu i finansijsku podršku zločinačkom režimu u Kijevu koji koristi terorističke metode - naglasila je Zaharova, prenosi RIA Novosti.

ZAHAROVA UPOZORAVA: Zapadne zemlje pokušavaju da uvuku Interpol u političku igru, a ovo je cilj

RUSIJA smatra da zapadne zemlje pokušavaju da uvuku Interpol u svoju političku igru, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova komentarišući izjavu direktora organizacije Jirgena Štoka o njenoj spremnosti da podrži istragu koju vode ruski istražitelji nakon terorističkog napada u „Krokus siti holu“ u Podmoskovlju.

- To znači da je generalni sekretar Interpola, kao rukovodilac te strukture i kao lice koje govori u ime celokupne policijske zajednice, potvrdio nepovredivost fundamentalnih principa organizacije koji su formulisani u njenom Ustavu. Upravo član 2 ustava Interpola poziva na osiguranje i razvoj koliko je moguće najšire policijske saradnje. U tom smislu je koordinacija u razmeni informacija o razotkrivanju i istrazi zločina ključni zadatak Interpola. Tako, da bi bilo čudno da se takva izjava ne dobije od organizacije. Međutim, htela bih da razumem koliko se reči Jirgena Štoka odnose na kontroverznu i očigledno štetnu za međunarodnu policijsku saradnju odluku Izvršnog komiteta organizacije iz 2022. godine da uvede restriktivne mere za razmenu podataka u odnosu na Rusku Federaciju - rekla je Zaharova.

Ona je navela da u Moskvi podržavaju to „što je Jirgen Štok rekao na temu toga da je neophodno i da je organizacija spremna da pruži podršku u istrazi kroz razmenu informacija, ali onda Interpol mora nešto da uradi sa svojom izjavom iz 2022. godine“.

- Ove mere još jednom potvrđuju da Zapad uporno uvlači Interpol u političku igru čiji je glavni cilj isključivanje Rusije iz informacionih resursa Interpola i dalje isključivanje iz organizacije - zaključila je Zaharova.

Ranije je generalni sekretar Interpola Jirgen Štok osudio teroristički napad u „Krokus siti holu“ i izjavio da je organizacija spremna da pruži podršku u istrazi koju sprovode ruske vlasti.

Napad na „Krokus siti hol“

U napadu na posetioce koncerta u Moskvi koji se dogodio 22. marta ubijeno je 139 osoba. Federalna služba bezbednosti Rusije saopštila je da je u blizini rusko-ukrajinske granice privedeno 11 lica, uključujući četvorica terorista.

Teroristi, koji su krvavi pir počinili za svega 18 minuta, presretnuti su u Brjanskoj oblasti, na manje od 100 kilometara od rusko-ukrajinske granice, dok su belim „renoom“ pokušavali da pobegnu u Ukrajinu.

Iz njihovih izjava zaključuje se da je napad izveden za novac, ali jasnu sliku o tome koji su bili njihovi motivi za napad i ko su nalogodavci jednog od najkrvavijih terorističkih napada u istoriji Rusije za sada nije moguće složiti.

Sud u Moskvi odredio im je pritvor do 22. maja. Optuženi su za terorizam i priznali su krivicu, a za to delo preti im doživotna robija.

Ukrajina je jedina zemlja koja nije osudila teroristički napad u „Krokus siti holu“, a stručnjaci ocenjuju da to pokazuje zločinačku prirodu aktuelnog režima u Kijevu.

Pratite NOVINE INFO vesti prema vašim interesovanjima na

Novosti Google News