ZAHAROVA UPOZORILA: Postoji sumnja da se maloletni Ukrajinci mogu suočiti sa seksualnom eksploatacijom u Evropi

NAVODNA zabrinutost Zapada zbog sudbine dece koju je Rusija evakuisala iz ratne zone izgleda licemerno i cinično ako se pogledaju katastrofalni problemi hiljada maloletnih Ukrajinaca u zemljama Evropske unije, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

ZAHAROVA UPOZORILA: Postoji sumnja da se maloletni Ukrajinci mogu suočiti sa seksualnom eksploatacijom u Evropi
FOTO: AP/Tanjug

 - Usled katastrofalnih problema hiljada maloletnih Ukrajinaca u zemljama Evropske unije, koji se ne rešavaju već se samo pogoršavaju svakog dana, navodna zabrinutost evroatlantista za sudbinu dece koju je Rusija evakuisala iz ratne zone izgleda licemerno i cinično - napisala je ona na Telegramu.

Zaharova je podsetila da su takve izjave davali zvaničnici EU, a generalni direktor Državne uprave socijalne zaštite stanovništva u Švedskoj Olivija Vigzel je morala da upozori sve izbeglice da je neophodno da se registruju u Nacionalnoj agenciji za migrante i podvukla da je to potrebno i deca da urade kako ne bi postala žrtve eksploatacije.

Ukazala je i na to kako stoje stvari u Francuskoj, napominjući da se prefekt Žozef Zimet u intervjuu za francuski „Mond“ žalio da ne zna gde da smesti 100.000 Ukrajinaca, od kojih najviše 3.000 radi.

Osim toga, Zaharova je obratila pažnju na situaciju u Nemačkoj, koja je „po zvaničnim podacima primila više od milion Ukrajinaca“, tamo Juvenalne službe aktivno uzimaju decu iz porodica izbeglica, a roditeljima preko suda oduzimaju prava na decu.

 - Po pravilu se ovaj organ upliće u slučaj nakon dojave porodica u kojima su živeli Ukrajinci. Povod za oduzimanje deteta može biti, na primer, ako je roditelj povisio glas na dete - zaključila je portparolka Ministarstva inostranih poslova.