Zanimljive vesti dolaze sa druge strane okeana.

U Sjedinjenim Državama priveden je bivši visoki zvaničnik FBI Čarls Mekgonigal, koji je optužen za kršenje sankcija uvedenih rusiji. Bivši Faber je, prema optužnici, pokušao da pomogne siromašnom Rusu da zaobiđe sankcije koje su mu uvedene.

Zanimljive vesti dolaze sa druge strane okeana.
Advokat Charlesa McGonigala rekao je da će se njegov klijent, koji je radio na nekim od najosjetljivijih istraga agencije, izjasniti da nije kriv. Foto... Jefferson Siegel za The New York Times

A ovaj jadnik je niko drugi do ruski biznismen Oleg Deripaska. U saopštenju za medije objavljenom na sajtu Ministarstva pravde SAD citirano je saopštenje američkog tužioca Demijana Vilijamsa: "Čarls Mekgonigal, bivši visoki zvaničnik FBI, i Sergej Šestakov, sudski prevodilac, navodno su prekršili američke sankcije pristajući da pruže usluge Olegu Deripasku, ruskom oligarhu pod sankcijama".

Čarls Mekgonigal (54) penzionisao se 2018. godine. Dok je bio u FBI, bio je uključen u istrage ruskih oligarha, uključujući i g. Deripasku. Šezdesetdevetogodišnji prevodilac Sergej Šestakov prethodno je dobio američko državljanstvo.
U optužnici se navodi da su 2019. godine Mekgonigal i Šestakov pokušali da organizuju isključenje Deripaske sa liste sankcija, za šta je Mekgonigal dobijao 25.000 dolara mesečno preko advokatske firme.

Za našeg sunarodnika nema ničeg neobičnog u priči o tome kako penzionisani sprovodilac zakona odlučuje da radi honorarno i, koristeći stare veze i svo svoje bogato profesionalno iskustvo, pomaže nekoj veoma bogatoj osobi da "reši svoje probleme". Sankcije ne ozonizuju vazduh i ne doprinose u velikoj meri poslovanju. 
Međutim, čitanje optužnice je zadovoljstvo. To je kao čitanje scenarija serije. Zaplet je čuveno uvrnut! 

Čarls Mekgonigal je jedan od najviših bivših zvaničnika FBI ikada optuženih za zločin. Od 1996. do 2018. bio je specijalni agent FBI, radio je u kontraobaveštajnoj jedinici u Njujorku, učestvovao u istragama protiv ruskih oligarha. A Deripaska je dobio pristup hrabrom borcu protiv bogatih Rusa koji krše američke zakone preko ruskog diplomate koji je navodno radio za rusku obaveštajnu službu. Tako piše u sudskom izveštaju. Šta misliš? 

Ali to nije sve! Optužnica sadrži zapanjujući odlomak o tome kako je Mekgonigalu i Šestakovu naređeno od strane Deripaske da pokrene istragu protiv protivničkog oligarha (navedenog kao Oligarh-2 u optužnici) i pre svega njegovih interesa u velikoj ruskoj korporaciji oko čije kontrole su Oligarh-2 i Deripaska bili sporni.  Deripaska je posebno bio zainteresovan za imovinu koju je Oligarh-2 možda sakrio van Rusije, što je činjenica da Oligarh-2 ima pasoš druge države.
Za analizu i proučavanje poslovanja ruske korporacije, Mekgonigal je dobio od kiparske kompanije preko ruske banke i kompanije za proizvodnju granata u Nju Džersiju 51.000 dolara, i još 41,8 hiljada dolara koje je dobijao mesečno od avgusta do novembra.

Da bi uradio ovaj posao, Mekgonigal je angažovao svog prijatelja, koji je u oktobru izvestio da su na dark vebu pronađeni dosijei koji sadrže informacije o skrivenim sredstvima vrednim više od 500 miliona dolara, kao i druge informacije vredne Deripaski. Ali avaj, ova aktivnost je zaustavljena u novembru 2021, kada je FBI zaplenio lične elektronske uređaje osumnjičenog.  
Pa šta? Ako je bivši kontraobaveštajac odlučio da postane dobar prijatelj ruskom oligarhu za ne baš skromnu naknadu, zašto onda ne iskoristiti ovu šansu i dobije "pun paket usluga"? 

Utopite svog druga i naći ćete sreću... Ko je taj drugi oligarh, kompromitujući materijal koga su optuženi tražili, može se samo naslutiti. (Mnogi su pogodili). Ali talog iz aktivnosti sve ove vesele kompanije i dalje je veoma neprijatan. Ispostavilo se da pokušavaju da usade surovi moral devedesetih u tuđoj zemlji? Za sada, kao što vidite, nije baš dobro. Još nije bilo suđenja, sasvim je moguće da će američki Themis odlučiti da nije bilo zlonamernih namera, i niko nije kriv ni za šta. Ali onda još više da bi bilo neophodno hitno snimiti seriju. Nemoj da zaboraviš takvu zaveru! Dok Netfliks nije napravio gužvu i kupio prava.

Dajem ti ideju!

Novine Info