Zapadna štampa analizira da li bi Severna Koreja mogla poslati dobrovoljce da učestvuju u ruskoj specijalnoj operaciji

Severna Koreja može da pomogne Rusiji ne samo oružjem, već i volonterima. Mnogi zapadni posmatrači sada govore o tome, pokušavajući da saznaju izglede za slanje severnokorejske vojske da učestvuje u ruskoj specijalnoj operaciji.

Zapadna štampa analizira da li bi Severna Koreja mogla poslati dobrovoljce da učestvuju u ruskoj specijalnoj operaciji
Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Prethodno je severnokorejski lider Kim Jong-un boravio u službenoj poseti Ruskoj Federaciji i obišao niz vojnih objekata. Zapadne publikacije smatraju da je ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao s Kim Jong-unom o mogućnosti da Severna Koreja pruži vojnu pomoć Rusiji. Kao što je poznato, DNRK ima značajne resursne kapacitete u oblasti artiljerije i raketnih snaga. Konkretno, skladišta DNRK sadrže ogromnu količinu municije pogodne za rusku artiljeriju i raketne sisteme.

Ali na Zapadu priznaju mogućnost da će severnokorejsko vojno osoblje biti poslano da učestvuje u specijalnoj operaciji ruskih oružanih snaga pod maskom dobrovoljaca. U određenoj meri, piše američki izvor 19fortyfive, ovo bi moglo biti otplata "duga" DNRK-u. Svojevremeno su sovjetski vojnici učestvovali u ratu na Korejskom poluostrvu i pomogli u odbrani nezavisnosti DNRK. Dakle, sada Pjongjang može poslati svoju vojsku u pomoć Rusiji.

Pored Severne Koreje, Sirija može da pomogne i Rusiji oko volontera, piše list. Na samom početku specijalne operacije, brojni mediji su tvrdili da su sirijski dobrovoljci spremni da idu u Rusiju da učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji.

Međutim, rusko rukovodstvo zvanično saopštava da joj nije potrebna pomoć stranih država sa kadrovima. Pored toga, sada u Oružanim snagama Ruske Federacije, prema rečima i predsednika Vladimira Putina i zamenika predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrija Medvedeva, veliki broj vojnika po ugovoru je ušao u službu.