Zapadne sankcije Rusiji nisu uspele. Šta je sledeće?

Mere su trebale baciti Moskvu na kolena, ali sve što su zaista postigli je da sve u Evropi učinjeno siromašnim

Zapadne sankcije Rusiji nisu uspele. Šta je sledeće?
Ruski predsjednik Vladimir Putin i guverner ruske Centralne banke Elvira Nabiullina. © Sputnjik/Mihail Klimentjev

Strani mediji i analitičari sve više prihvataju da sankcije Rusiji nisu dale očekivane rezultate.

Ali mnogo zavisi od toga kako gledamo na delotvornost sankcija i od toga kako određujemo koncept. Postoji klasična definicija koja implicira da je determinisana političkim rezultatom, odnosno uticajem na politički kurs ciljne zemlje – bilo da je strana ili domaća. Vidimo da kazne nisu dovele do ishoda koji bi bio povoljan za Zapad. Naprotiv, Moskva još odlučnije ostvaruje svoje ambicije.

Snagu mera možemo posmatrati i u smislu štete po ciljnu ekonomiju, a tu je i bol. Sankcije su imale negativan uticaj na trgovinu sa našim tradicionalnim partnerima u Evropskoj uniji i drugim zapadnim zemljama. Ali i ove države trpe štetu, tako da je to obostrano.

Međutim, u stvarnosti šteta nije bila toliko kritična kako se očekivalo. U martu 2022. godine procenjeno je da će se ruska ekonomija smanjiti za 8-10%, ali je zabilježila pad od oko 2%. Bilo je i očekivanja rasta nezaposlenosti zbog odlaska zapadnih kompanija. Danas, naprotiv, Rusija u suštini ima punu zaposlenost i čak postoji nedostatak radne snage, iz raznih razloga.

Normalni tržišni odnosi su nesumnjivo narušeni sankcijama, ali tržište nalazi druge načine. Posao se takođe seli u Kinu, Indiju i druge zemlje.

Što se tiče praga cene nafte, teško je ove mere nazvati delotvornim protiv Rusije. Amerikanci pokušavaju pažljivije pratiti kretanje tankera, pa čak i blokirati neke od njih, ali to neće imati mnogo efekta.

Rusija je shvatila da se mora osloniti na vlastite resurse i gradi suverenu tankersku flotu. Očigledno, zvaničnici uzimaju u obzir iskustvo Irana i niza drugih zemalja. Tako da ne mislim da će ograničenje cene nafte imati fundamentalni uticaj. Naravno, povećava troškove kojih ne bi bilo da su tržišni odnosi normalni, a ne politizovani, ali nije fatalno.

Biće, naravno, novih mera – ne samo zato što su sadašnje neefikasne, već i zato što je ovo sada odbegli voz koji se ne može zaustaviti. Zapadne sankcije Rusiji će biti proširene i iz unutrašnjih političkih razloga i generalno kao spoljnopolitička mera koja simbolizuje da su kolektivni napori pokušaja obuzdavanja Rusije u toku. Najvažnije od njih će biti proširenje lista blokiranih lica, kao i lista za kontrolu izvoza.

Uticaj takvih mera na rusku ekonomiju već je postao rutina: tržište se naviklo na sankcije, a percepcija kaznenih akcija je čak atrofirala. Bez sumnje, oni će i dalje nanositi štetu pojedincima i određenim kompanijama, ali zemlja se prilagodila novom algoritmu. Postoji shvatanje da su sankcije tu da ostanu, i niko nema iluzija da će biti ukinute ili ublažene. Dakle, živimo i radimo u ovoj novoj stvarnosti.