Zašto NATO pojačava letove oko naše zemlje?

Vest da je francuski osmatrački avion Beech 350 King Air ALSR Francuskog RV oznake FAF9210 – F-RACH – 3B754 dva dana 15. i 16. april leteo nad severnim delom AP Kosova i Metohije uz administrativnu liniju sa centralnim delom Srbije je već poznato.

Zašto NATO pojačava letove oko naše zemlje?
Shutterstock/EPA

Isto tako avion je leteo prostorom BiH i Crne Gore osmatrajući prostor Pešterske visoravni, gde Vojska Srbije planira u subotu da izvede završnu vojnu vežbu „Vihor 2024“ koja se već nedelju dana izvodi na celoj teritoriji Srbije.

Ono što je interesantno jeste, da avioni ne poleću kao što je to ranije bilo u slučaju Amerikanaca iz baze Konstanca na Crnom moru, odakle je u izviđanje teritorije Srbije poleteo američki CL-650 ARTEMIS i Kampia Tuzi, odakle su poletale izviđačke bespilotne letelice MQ-9 Reaper.

Sada u formi legalizovanog osmatranja priključili su se i Francuzi sa aerodroma Zemunik kod Zadra (inače radi se o bivšem vojnom aerodromu JRV i PVO) koji sada koristi Hrvatska vojska.

Beech 350 King Air ALSR Foto: youtube.com/printscreen

Upravo sa tog aerodroma poleće i francuski Beech 350 King Air ALSR, koji osmatra jug Srbije, koji se inače zvanično juče pojavio.

Kako TV Front nezvanično saznaje Francuzi su duže vreme prisutni na tom aerodromu, ali za sada sa njega nije bilo zvaničnih resgitrovanih poletanja.

Njihove aktivnosti za sada nisu poznate faktički do juče, pa se može nagađati da je to bila priprema objekata za smeštaj posade, mehaničara za pregled i održavanje letelica kao i mesta za pregled i analizu prikupljenih informacija.

Nekako u celu priču uklapa se i nedavni misteripozni incident sa balonom ili bespilotnom letelicom koja je uočena u okolini Valjeva, zbog čega je Srbija podgila dežurni par lovaca MiG-29.

Srbija se već duže vreme nalazi pod prismotrom Severnoatalnske alijanse koja budno prati sve aktivnosti vojske Srbije.

MIG 29 vojske Srbije Foto: Foto: Miloš Rafailović

Posebno predmet osmatranja su baze vojske Srbije na administrativnoj liniji, kao i potencijalne zone rasporeda PVO sistema FK-3, ali i sistema za ometanje dronova Repelent koji je poseban predmet interesovanja NATO, s obzirom da ga je Srbija uz velike muke uspela da nabavi i prebaci iz Rusije u Srbiju, što je posebno iznrviralo takzovane vlasti u Prištini i učinilo ih nervoznim.

Inače, i komandant Američkih snaga u Evropi, general Kristofer Kavoli, u svom svedočenju pred američkim kongresom, u pokušaju da Senat i Kongres odobrovolji da se odblokira novac za vojnu pomoć Ukrajini, što Republikanci nisu voljni s obzirom na dešavanja na tlu SAD- masovne migracije, beskućništvo i predoziranje fentanilom, je u svom obraćanju oštro govorio o Srbiji.

Kavoli je optužio Rusiju da sada želi da destabilizuje region zapadnog Balkana, kao i da je NATO pakt kao odgovor na eskalaciju tenzija, poslao 146 vojnika iz Ujedinjenog Kraljevstva (UK) i Rumunije da pojačaju svoju mirovnu misiju.

Prema Kavoliju “ uloga Srbije u ovim operacijama uticaja ostaje otvorena za pitanje, od kojih nijedna nije dobra“.

I sam general Kavoli je pomenuo, da će NATO na prostoru zapadnog Balkana pojačati osmatračke letove, što se i vidi posebno kako se približava kruna i završetak vojne vežbe „Vihor 2024“.