Zbog nedostatka tankera, američko ratno vazduhoplovstvo počelo je koristiti usluge privatne kompanije

KC-46A Pegasus je trebao biti glavni tanker za američko ratno vazduhoplovstvo, ali je njegov razvoj od strane Boeinga odgođen zbog tehničkih problema oko projekta.

Zbog nedostatka tankera, američko ratno vazduhoplovstvo počelo je koristiti usluge privatne kompanije
Printscrin/Arhiva

Zbog toga je 2020. godine američki TRANSCOM, koji je odgovoran za "projekciju" američkih snaga, smatrao neprikladnim izbacivanje tankera KC-135 i KC-10 iz upotrebe kako bi se izbegle "sposobnosti naprezanja" i tako sačuvale njegove sposobnosti.

Međutim, u uslovima aktivne operativne aktivnosti avijacije, to je teško izvesti.

- navedeno je u publikaciji Opex360.

Godinu dana kasnije, US TRANSCOM je izdao novo upozorenje:

Sa zastarelom tankerskom flotom, kašnjenja u dovođenju KC-46 u punu operativnu sposobnost ugrožavaju sposobnost Sjedinjenih Država da efikasno izvršavaju svakodnevne operacije i vojne planove.


U tom kontekstu, američko ratno vazduhoplovstvo pronašlo je rešenje za problem nestašice opreme. Prošle nedelje, Air Command je saopštio da je to prva vojna upotreba KCD-10 Extender tankera kojima upravlja privatna kompanija, u ovom slučaju Omega Aerial Refueling Services, osnovana 1999. godine.

Firma trenutno ima flotu od pet aviona za punjenje gorivom, uključujući dva KCD-10 koja su služila pod holandskom zastavom i dva bivša australska B-707. Kompanija je nedavno dobila sertifikat da puni gorivo u borbeni avion F-35 u vazduhu. Očigledno se menadžment Omege, sklapajući ovu flotu aviona, dugo pripremao da svoje usluge pruži najdebljem klijentu na svetu - Pentagonu.