ŽENA POGINULA, KUĆE SRAVNJENE SA ZEMLJOM: Još jedan zemljotres u Filipinima, prizori haotični (FOTO)

ZEMLjOTRES jačine 6,4 stepena po Rihterovoj skali pogodio je danas Filipine, saopštio je danas nemački centar za geonauku GFZ.

ŽENA POGINULA, KUĆE SRAVNJENE SA ZEMLJOM: Još jedan zemljotres u Filipinima, prizori haotični (FOTO)
Foto: Tanjug/AP

Kako je naveo GFZ, zemljotres je bio na 10 kilometara ispod površine Zemlje, preneo je Rojters.

U zemljotresu magnitude 7,4 stepena koji je u subotu pogodio jug Filipina poginula je najmanje jedna osoba, a prijavljena je manja štete na lokalnim infrastrukturnim objektima, saopštile su danas filipinske vlasti i potvrdile da je stanovnicima ugroženih područja dozvoljeno da se vrate kućama.

Sinoćnji zemljotres pogodio je provinciju Južni Surigao, što je neposredno nakon potresa izazvalo evakuaciju i upozorenja na cunami na Filipinima, ali i u Japanu, prenosi Rojters.

- Jedna žena je poginula kada se srušio zid kuće iz koje je pokušavala da pobegne sa porodicom - rekao je zvaničnik Službe za vanredne situacije.

Nacionalni Institut za vulkanologiju i seizmologiju saopštio je da je pretnja od cunamija na Filipinima povezana sa ovim zemljotresom u velikoj meri prošla.

Lokalni radio DVPM preneo je da je građanima u ugroženim zajednicama savetovano da obrate pažnju na uputstva lokalnih vlasti.

Navodi se da su se u međuvremenu građani evakuisani iz priobalnog grada Karaskal u Južnom Surigau vratili kućama.

- Spremni smo da u slučaju potrebe organizujemo novu evakuaciju - navodi se u saopštenju lokalnih vlasti i dodaje da je filipinska obalska straža stavila sva svoja plovila i avione u stanje pripravnosti.