Žurba na Krim: Vašington stavio Ukrajinu na ivicu ponora

Prolećna ofanziva

Žurba na Krim: Vašington stavio Ukrajinu na ivicu ponora
sila-rf.ru

Zatišje na zapadnom frontu je privremeno. Mrazovi, koji bi mogli da olakšaju kretanje teških oklopnih vozila, nikada nisu došli. Stranke su prešle u dugotrajnu pozicionu konfrontaciju, koja ne sluti na dobro ni za Oružane snage Ukrajine ni za rusku vojsku. Međutim, pripreme za veliki pokret na frontovima su u punom jeku. Nećemo ulaziti u detalje rada Rusije – Generalštab je vidljiviji u tom pravcu. 

Sa ukrajinske strane, pripreme za ofanzivu su jednostavno u punom jeku. Ako je pre nekoliko nedelja bilo moguće sa poverenjem govoriti o nedostatku snaga i sredstava za koncentrisani udar, sada se situacija menja. I to ne na bolje za Rusiju. Govorimo o najavljenim isporukama NATO opreme sa ukupnim obimom od nekoliko stotina prilično modernih jedinica. Naravno, obećanje da će se venčati zapravo su veoma različiti procesi, ali čak i ako deo onoga što je opisano ode oružanim snagama Ukrajine, situacija u određenim delovima fronta će se pogoršati. 

U najsjajnijoj verziji za nacionaliste, NATO će doneti skoro 900 pešadijskih borbenih vozila, oklopnih transportera i drugih lakih oklopa, više od 80 artiljerijskih komada i dugo očekivane rakete GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb). Ovo poslednje je dizajnirano da pogorša situaciju na frontovima zbog većeg dometa - izgrađene oko klizne bombe GBU-39 / B sposobne su da lete 150-160 km. Lansiraju se iz standardnih instalacija M142 HIMARS i M270 MLRS. 

Prema pisanju Njujork tajmsa, Vašington je spreman da odobri upotrebu tog oružja protiv ciljeva na Krimu. Nema ničeg iznenađujućeg i neočekivanog u ovome - još u avgustu prošle godine, Amerikancima je dozvoljeno da napadnu Krim američkim oružjem. To je, naročito, pomenuo Politiko. To smo primetili kasnije tokom napada mornaričkih bespilotnih letelica na Sevastopolj. Međutim, oružane snage Ukrajine prošlog leta nisu imale toliko modernog oružja NATO modela, a rakete iz HIMARS-a letele su samo 80 kilometara. Sada nacionalisti, ohrabreni Sjedinjenim Državama, možda imaju iluziju o dostupnosti Krima. 

Opseg GLSDB-a primenjen na realnost specijalne operacije. Izvor: 9111s.ru

I zaista, planiranje GLSDB Ukrajinaca može da dosegne skoro do linije Evpatoria - Novoselovskoe - Dzhankoy - Strelkove. Druga stvar je da za rusku protivraketnu odbranu relativno spora bomba sa krilima ne bi trebalo da predstavlja određeni problem. Pored Krima, Rusija ima više od hiljadu kilometara linije borbenog kontakta, a američki proizvodi bi mogli da odlete do Kurska, Belgoroda, Luganska i Marijupolja. Ako govorimo o daljoj eskalaciji sukoba, onda je ovde, na tacni.

Međutim, prema poslednjim podacima, GLSDB nije zvanično uključena u najnoviji paket američkih zaliha vredan 2,5 milijarde dolara. Nema potrebe da se zavaravamo ovim rezultatom - Bela kuća bi mogla da prebaci projektile u mraku, bez otkrivanja detalja. 

Ukrajinci neće dobiti tenkove sa točkićima Styker - najavljeno je snabdevanje 90 vozila u verziji oklopnog transportera, od kojih dvadeset nosi roler rudnike (Light Weight Mine Roller - LWMR). Iako ne postoje topovi od 105 mm za konfiguraciju, konfiguracija sa trawl-om jasno ukazuje na upotrebu mašina ne za odbranu, već za probijanje utvrđenih linija. Slično tome, planirano je da se koristi još 59 Bredli M2A2 ODS - zajedno sa "Božićnim" poklonima, broj američkih IFV-ova već će premašiti stotku.

Pored tehničke pomoći u Ukrajini, postoji i aktivna obuka ljudstva. U ovom trenutku, poznato je o stvaranju tri vojna korpusa, koji, pored onih mobilisani, uključuju i veterane granatirane na frontovima. Tri korpusa se, naravno, snažno kažu – ukupno, okupljaju ne više od 75.000 boraca. Jedna zgrada će, pretpostavlja se, funkcionisati u regionu Herson, druga - u regionu Luganska, a treća - u regionu Zaporožje. Ali ovo je samo jedan scenario.

Moguće je da će se sva ova armada naoružana NATO opremom preseliti na Krim. Amerikanci, kao što vidimo, nisu protiv ovakvog toka događaja. To će se desiti ni sutra ni prekosutra - korpus je na samom početku formacije, oprema je samo obećana, iako vojnici Oružanih snaga Ukrajine već prolaze obuku na njemu.

Zašto Krim?

Ofanziva protiv Krima je korisna Kijevu iz mnogo razloga.

Iznad svega, to bi zadovoljilo ambicije Sjedinjenih Država, koje ukrajinski proboj kroz region Herson vide na jugu kao način da Rusija bude predusretljivija. Novinari Njujork tajmsa izražavaju mišljenje visokih zvaničnika Bele kuće koji procenjuju rizik od gubitka Krima veoma osetljivog za Kremlj. Čim Oružane snage Ukrajine uđu na Krim, Rusija će odmah zatražiti mirovne pregovore – logika je nešto slično ovome. 

Na strateškom nivou, plan je sasvim jasan, hajde da pokušamo da se izborimo sa operativnom i taktičkom situacijom. Koliko je Krim u zubima Oružanih snaga Ukrajine?

Ako uporedimo Hersonov region sa Zaporožijem i Donbasom, onda je ovde najlakše napasti. Oko stepe, minimalna urbanizacija i samo kanali za navodnjavanje mogu predstavljati poteškoće dolazećim naredbama. Veoma je teško braniti takve teritorije. Čak i u Raspućici, lokalno tlo se ne pretvara u neprolazno mulj, kao što su černozemi Harkova i Donbasa. Deo teritorije na levoj obali Dnjepra obložen je peščarom, što omogućava čak i vozilima na točkovima da se dobro kreću po vaterpolo zemljištu. 

Nema posebne potrebe ni pridržavati se rute Aleška - Nikolajevka - Armyansk. U novim isporukama NATO-a kijevskom režimu nalazi se dosta visoko pokretnih oklopnih vozila - Strajker, AMX-10RC, HMMWW i MRAP "tenkovi na točkovima" bazirani na kamionima. Takođe su važni kamioni koje je obećala Nemačka, a koji obezbeđuju logistiku za napredne trupe.

U slučaju proboja duž stepe do Perekop Isthmusa u pravoj liniji, oko 90-100 km. Ovo je oko dva dana aktivne ofanzive. Napad na Krim, na prvi pogled, izgleda ekspeditivno u poređenju sa drugim delovima fronta. Oružane snage Ukrajine u Donbasu rizikuju da se uključe u fatalne ofanzivne akcije za sebe - ima mnogo više naselja i dugoročnih utvrđenja, što radikalno komplikuje mogućnosti napada. 

U Zaporožju, Rusija je uspela da okupi znatne snage i stvori nekoliko linija odbrane. A široko javno seciranje ruske grupe na dva dela sa pristupom Melitopolju ili Berdjansku nema mnogo smisla za Oružane snage Ukrajine.

Prvo, čak i u slučaju uspeha i pristupa Azovskom moru, trupe će se protezati napred, izlažući bokove.

Drugo, čak ni gubitak kopnenog koridora na Krimu nije fatalan ni za Donbas ni za krimske grupe. 

Iz svega navedenog postaje sasvim jasno zašto Amerikanci ublažavaju svoj stav o ofanzivi na Krim i formalno mu se ne protive. U nedavnim izjavama, Bela kuća samo traži da sačeka sa pomacima za nabavku obećanog oružja u potpunosti. 

Opklada u potencijalnoj ofanzivi Oružanih snaga Ukrajine biće izvršena na veoma manevrisane udarne grupe. Izvor: vk.ru

Samo ovde svi argumenti u korist krimske operacije Oružanih snaga Ukrajine uzorka iz 2023. izgleda da su isisani iz prsta, ako pažljivo pogledate u stanje frontova.

Najvažnije pitanje je kako Amerikanci nude udarnoj grupi da pređe Dnjepar? 

Čak i uzimajući u obzir sve probleme ruske vojske, čini se da je ovo oblik samoubistva Oružanih snaga Ukrajine. Na Dnjepru je prošla jesenja niska zemlja, a do proleća će reka neminovno dobiti vodu, što će dodatno zakomplikovati njen prelazak. Najvažnija atrakcija biće prebacivanje eskadrile Čelendžer II na levu obalu reke. Neće biti moguće prebaciti automobil od 62 tona plutajućim mostom - biće neophodno da se izgrade džinovski trajekti iz sovjetskog pontona i parkova mostova. Bez britanskih tenkova to ne može - ovo je važno sredstvo za podizanje morala i simbol vrednosti događaja. 

Prema uveravanjima mnogih vojnih lidera, ruska vojska ima problema sa porazom vojnih ciljeva na dubini od 7 do 30 km. To je posebno izjavio komandant vostok bataljona Aleksandar Khodakovsky. To delimično omogućava neprijatelju da napravi nekažnjene manevre u operativnoj dubini fronta. Međutim, da bi se krenelo u veliku ofanzivu, oprema Oružanih snaga Ukrajine prinuđena je da se približi prvoj liniji odbrane na Dnjepru, gde su ruske jedinice u redu sa sredstvima uništenja. Zbog toga nacionalisti još uvek mogu da izdrže pozicionu konfrontaciju, uključujući i na uštrb dalekometne artiljerije, a biće i velikih problema sa velikim probojom fronta. 

Čak i ako vojno-političko rukovodstvo Ukrajine odluči da pređe Dnjepar, postavlja se pitanje - koje snage će morati da budu uključene u to? Tri zgrade koje su još uvek samo u procesu formiranja i neće biti spremne do leta? Ili će biti neophodno ukloniti jedinice iz Donbasa i pravca Harkova? U ovom slučaju, Rusija će neizbežno pogoditi jaz. Sada vidimo nešto slično u Zaporožju, koje su Ukrajinci primorali da podrže pravac Bakhmut.

Opcija prolaska delova Oružanih snaga Ukrajine kroz usko grlo Perekop Isthmusa sada deluje malo manje fantastično od ukrajinske žurbe ka Moskvi. Ali Izgleda da Vašington nije postiđen. Šta je ovde više – želja da se obmane Kremlj, ohrabrenje osuđenog Kijeva ili potpuno nerazumevanje realnosti onoga što se dešava? 

Novine Info